GP van Brazilië: Nico Rosberg zegeviert

15 november 2015 — Nico rosberg heeft op het circuit van Interlagos de GP van Brazilië gewonnen. De Duitser finishte voor teamgenoot Lewis Hamilton en Sebastian Vettel in de Ferrari.


Nico Rosberg veroverde voor de vijfde race op rij de polepositie met naast hem op de eerste startrij teamgenoot Lewis Hamilton. Daardoor mochten we ons opnieuw opmaken voor een gevecht tussen Rosberg en Hamilton bij de start.

En dat gevecht kwam er ook even. Hamilton bedreigde even Rosberg bij het ingaan van de eerste bocht maar de Duitser kon probleemloos aan de leiding blijven. Voor Carlos Sainz, de teamgenoot van Max Verstappen, zat de race er door technische problemen echter al meteen op.

De ronden nadien bleven Rosberg en Hamilton op ongeveer anderhalve seconde van elkaar rijden, alvorens Nico Rosberg aan het einde van de dertiende ronde de pits opzocht.

De Duitser verloor echter kostbare tijd omdat ook Sebastian Vettel tegelijkertijd de pits opzocht. Om een zogenaamde ‘unsafe release’ te vermijden moest Rosberg immers iets meer dan een seconde wachten alvorens hij kon wegrijden na zijn pitstop. Hamilton,  die een ronde later zijn pitstop afwerkte kon profiteren om te naderen op Rosberg die weliswaar aan de leiding bleef rijden.

Hamilton kon tijdens de ronden nadien echter geleidelijk komen aansluiten bij Rosberg, waarna hij binnen de seconde van Nico Rosberg kwam te liggen en het zogenaamde ‘Drag Reduction System’ (DRS) mocht gebruiken.

De Brit begon dan ook zijn teamgenoot onder druk te zetten maar Hamilton deed tegelijkertijd zijn beklag dat zijn banden het niet zouden uithouden indien hij zo bleef jagen op Rosberg. Sebastian Vettel volgde ondertussen op een zestal seconden van het leidersduo goed mee.

Hamilton geraakte niet voorbij Rosberg waarna hij wat afstand nam en hoopte om later in de race toe te slaan.

Halverwege de race kwam Rosberg binnen voor een setje medium banden, waarna ook de ronde nadien Hamilton volgde voor hetzelfde setje medium banden. Hamilton kwam echter achter Raikkonen en Alonso opnieuw de baan op, waarna hij wat tijd verloor alvorens hij opnieuw op zijn Duitse teamgenoot kon beginnen jagen. Rosberg had ondertussen iets meer dan drie seconden voorsprong op Hamilton.

Op de bijna ‘gebruikelijk’ aanrijding van Pastor Maldonado in de Lotus na viel er verderop in het rijdersveld ondertussen weinig te beleven. De Venezolaan kreeg voor zijn aanrijding met Marcus Ericsson een tijdstraf van vijf seconden.

Met nog zo’n vijfentwintig ronden te gaan verhoogde Hamilton het tempo en naderde hij opnieuw op Rosberg. Sebasttian Vettel zocht ondertussen de pitlane op voor zijn laatste pitstop waarna Rosberg een ronde later volgde en Hamilton twee ronden later.

Na de pitstops moest Rosberg zich een weg banen door heel wat gedubbelde wagens met Hamilton zo’n twee seconden achter zich. De voorbode van een spannend slot van de race?

Terwijl beide Mercedes-bolides zich een weg door het ‘verkeer’ baanden naderde Hamilton tot op iets meer dan een seconde van Rosberg. De zenuwachtigheid in de garage bij Mercedes nam duidelijk toe. Hamilton, die absoluut de GP van Brazilië wil winnen als eerbetoon aan zijn grote voorbeeld Ayrton Senna, ging bij het dubbelen ondertussen erg agressief te werk. De Brit verremde zich hevig terwijl hij Grosjean op een ronde wou zetten.

Tijdens de ronden nadien bleef de kloof tussen beide Mercedes-piloten redelijk stabiel, waarna Rosberg probleemloos richting finish en de overwinning kon rijden. Hamilton moest tevreden zijn met de tweede plaats en moet dus nog minstens een jaar wachten op zijn allereerste overwinning in Brazilië. Sebastian Vettel finishte als derde mee op het podium.

Dankzij zijn overwinning is Nico Rosberg ook zeker van de tweede plaats in het kampioenschap. De vice-kampioen schreeuwde het uit over de boordradio.  Binnen twee weken volgt met de GP van Abu Dhabi de laatste race van het F1-seizoen 2015.

1. N. Rosberg Mercedes 1:31:09.090
2. L. Hamilton Mercedes +7.756
3. S. Vettel Ferrari +14.244 +6.488
4. K. Raikkonen Ferrari +47.543 +33.299
5. V. Bottas Williams +1 ronde
6. N. Hulkenberg Force India +1 ronde
7. D. Kvyat Red Bull +1 ronde
8. F. Massa Williams +1 ronde
9. R. Grosjean Lotus +1 ronde
10. M. Verstappen Toro Rosso +1 ronde
11. D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
12. P. Maldonado Lotus +1 ronde
13. S. Perez Force India +1 ronde
14. F. Nasr Sauber +1 ronde
15. J. Button McLaren +1 ronde
16. F. Alonso McLaren +1 ronde
17. M. Ericsson Sauber +2 ronden
18. W. Stevens Manor +4 ronden
19. A. Rossi Manor +4 ronden

Opgaves:
20. C. Sainz Jr. Toro Rosso +71 ronden

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België