logo
 

GP van Brazilië: Raceverslag

27 november 2011 — Vandaag was het zover, de laatste race van het seizoen was aangebroken. Sommigen nemen afscheid met pijn in het hart, anderen zijn dan weer opgelucht dat het seizoen erop zit. Brazilië is niet enkel de laatste race van het jaar, maar ook de race waar Vettel zijn 15de pole van het jaar haalde en Felipe Massa zijn 100ste race voor zijn Italiaanse werkgever reed. En dan de ultieme vraag, wordt dit de laatste F1 race van Jérôme D’Ambrosio ?

image

De prijzen voor dit seizoen waren al lang uitgedeeld, maar toch had de BBC nog een paar awards uit te delen. Zo kreeg Fernando Alonso een award voor “start van het jaar” voor de start tijdens zijn thuisrace in Barcelona. Button kreeg een award voor zijn overwinning in Canada en ook Mark Webber werd in de bloemetjes gezet, hij kreeg een award voor zijn inhaalactie op Fernando Alonso in Eau Rouge tijdens de Belgische Grand Prix.

Ook Sebastian Vettel viel in de prijzen, deze keer niet voor zijn rijstijl of aantal pole’s maar wel voor het aantal keren dat hij dit seizoen van helm wisselde. Felipe Massa en Lewis Hamilton moesten zich tevreden stellen met de “naughty boy of the year” award. Waaraan beide heren deze prijs te danken hebben is ons uiteraard geen raadsel.

Bij de start wist Vettel zijn koppositie te behouden. Fernando Alonso wist een plaatsje te winnen door Hamilton te passeren. Vettel had na één ronde al meer dan een seconde voorsprong op Webber, waardoor de Australiër al meteen het gebruik van DRS op zijn buik mocht schrijven.

De eerste tien ronden gebeurde er niets speciaals, maar plots werden we toch wakker geschud toen Schumacher en Senna elkaar raakten toen de de zevenvoudig wereldkampioen de Braziliaan passeerde. De Duitser moest meteen naar de pits wegens een lekke band. Even later ging Fernando Alonso langs de buitenkant voorbij Jenson Button waardoor hij de derde positie greep.

Ondertussen kreeg nog een andere Duitser slecht nieuws te horen. Sebastian Vettel kreeg een melding van team dat er iets mis was met de tweede en derde versnelling van zijn versnellingsbak. Jenson Button was in ronde zestien de eerste van de koplopers die zijn pitstop maakte. Even later deden Hamilton en Alonso hetzelfde, beide wagens behielden hun posities. Bruno Senna kreeg voor zijn aanrijding met Schumacher een drive-through aangesmeerd en ook beide Red Bull-wagens voerden hun eerste pitstop uit.

In ronde 23 kregen we even een hartaanval toen we een Virgin, die zich getransformeerd had in een driewieler, in het gras zagen parkeren. Gelukkig was slachtoffer van dienst Timo Glock en niet Jérôme D’Ambrosio. Ondertussen bleef Vettel maar onheilspellende berichten krijgen over zijn versnellingsbak terwijl zijn teamgenoot langzaam maar zeker naderde. In ronde dertig liet Sebastian Vettel zijn teamgenoot passeren, waardoor Webber aan de leiding reed. In ronde 32 deed Button zijn tweede pitstop, er werd gekozen voor de harde band.

Sebastian Vettel was niet langer de enige met versnellingsbakproblemen, ook Lewis Hamilton kreeg ermee te maken. Toch belette het Hamilton niet om te naderen op zijn goede vriend Felipe Massa. In ronde 45 besloot Hamilton, die niet voorbij Massa geraakte, om zijn tweede pitstop uit te voeren. Felipe Massa deed een ronde later hetzelfde en slaagde erin om voor de McLaren te blijven, maar niet veel later moest Hamilton opgeven ten gevolge van een kapotte versnellingsbak. In ronde 53 voerde Button zijn tweede pitstop uit, Alonso deed niet veel later hetzelfde.

In ronde 59 en 60 voerden beide Red Bull-piloten hun pitstop uit. Jenson Button naderde bliksemsnel op Fernando Alonso, duidelijk trager op de harde dan op de zachte band, en eiste met behulp van DRS in ronde 63 opnieuw de derde positie op. Uiteindelijk greep Mark Webber zijn eerste zege van dit seizoen, Sebastian Vettel eindigde tweede en Jenson Button vervolledigde het podium. Door zijn overwinning grijpt Webber de derde positie in het rijdersklassement, Jenson Button kroonde zich tot vice-wereldkampioen.

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België