GP van de USA: Hamilton wint en verkleint achterstand op Rosberg

23 oktober 2016 — Lewis Hamilton heeft in Austin de GP van de USA gewonnen. Nico Rosberg en Daniel Ricciardo finishten mee op het podium. Hamilton verkleint zijn achterstand in de wk-tussenstand tot 26 punten.


Lewis Hamilton had de polepositie veroverd en gezien hij in de wk-tussenstand 33 punten achterstand had op teamgenoot Nico Rosberg rustte de grootste druk op de Brit zijn schouders.

Hamilton startte iets minder goed dan Rosberg maar Rosberg kon bij het ingaan van de eerste bocht niet profiteren. Rosberg verloor zelfs een positie aan Daniel Ricciardo in de Red Bull, een ideaal beginscenario dus voor Hamilton.

Tijdens de beginfase van de race waren er nog enkele kleinere incidenten, waarbij Nico Hulkenberg het grootste slachtoffer was. We kregen vervolgens Hamilton voor Ricciardo, Rosberg en Raikkonen. Telkens met iets meer dan een seconde verschil.

Eerste pitstops
Bij het ingaan van de negende ronde zochten Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen als eersten vooraan de pits op. Een ronde later zocht ook Verstappen de pits op.

Mercedes reageerde door ook Hamilton en Rosberg binnen te roepen. Rosberg kwam als eerste binnen en viel terug naar de zesde plaats, vlak voor Raikkonen. Hamilton volgde een ronde later en gaf zo de leiding aan Sebastian Vettel in de Ferrari, die zijn eerste pitstop nog moest maken.

Een waaier aan strategieën
Opvallend was dat Nico Rosberg als enige rijder vooraan op de medium band en dus de tragere band stond. Verstappen en Raikkonen kwamen op de snellere zachte band immers aansluiten bij Rosberg. De Duitser kreeg over de boordradio te horen dat hij als enige op de medium band stond maar dat dit in zijn voordeel zou uitdraaien tegen het einde van de race. Een opmerkelijke mix aan strategieën bij de rijders vooraan.

In ronde 15 kwam raceleider Vettel binnen, waarna hij terugviel naar de zesde plaats en Hamilton opnieuw aan de leiding van de race kwam.

Verstappen jaagt Rosberg op

Rosberg, die op de tragere band stond, werd ondertussen opgejaagd wild voor Verstappen. De Nederlander kwam aansluiten bij Rosberg en zette de jacht in op de Duitser. Verstappen kreeg van het team te horen dat hij moest oppassen en zorg dragen voor zijn banden.

Verstappen antwoordde gevat:“Ik ben hier niet om als vierde te finishen!” maar feit was wel dat Rosberg tijdens de ronden nadien iets meer afstand van Verstappen kon nemen. De kloof groeide immers snel van 0,7 seconde naar meer dan drie seconden. Rosberg kwam tegelijkertijd aansluiten bij Ricciardo, die nochtans op de snellere zachte band aan het rijden was.

Tweede reeks pitstops
In ronde 25 kwam Raikkonen binnen voor de superzachte band, gevolgd door Ricicardo in ronde 26 die voor de medium band opteerde. Rosberg schoof daardoor op van de derde naar de tweede plaats, op meer dan negen seconden van teamgenoot en raceleider Hamilton.

Verstappen blundert
Ook Verstappen reed plots de pitlane binnen terwijl er niemand van Red Bull klaar stond in de pitlane. Verstappen excuseerde zich na de dramatische pitstop bij het team. Niet het team ging in de fout maar Verstappen zelf blunderde: “Sorry jongens, ik dacht dat jullie mij gevraagd hadden om binnen te komen”.

Drama compleet voor Verstappen
Enkele ronden later werd het alleen maar erger voor Max Verstappen. Verstappen reed opeens bijzonder traag over het Circuit of The Americas. Na een halve ronde parkeerde Verstappen dan toch zijn wagen, al veroorzaakte hij daarmee wel een virtuele safety car.

Hamilton en Rosberg profiteerden van de virtuele safety car om een laatste pitstop uit te voeren. Hamilton bleef daardoor probleemloos aan de leiding, terwijl Rosberg voor Ricciardo opnieuw op de baan kwam.

Na het hervatten van de race had Hamilton zo’n twaalf seconden voorsprong op Rosberg, die dan weer iets minder dan twee seconden voorsprong op Ricciardo had. Rosberg kon echter langzaam aan een kloofje uitbouwen tegenover Ricciardo.

Pitstop loopt mis bij Ferrari
In ronde 39 kwam Raikkonen binnen voor zijn laatste pitstop. De Fin hield na het verlaten van de pitlane echter meteen halt. Over de boordradio kreeg Raikkonen immers te horen dat een van zijn banden niet goed vast stond. Opgave voor de Fin.

Hamilton zegeviert
Hamilton wist tijdens het slot van de race probleemloos richting de finish te rijden en zette zo de GP van de USA op zijn naam. Nico Rosberg en Daniel Ricciardo vervolledigden het podium. Door zijn overwinning nadert Hamilton in de wk-tussenstand tot op 26 punten van Rosberg.

Binnen een week vindt op de Autódromo Hermanos Rodríguez al de GP van Mexico plaats.

1. L. Hamilton Mercedes 1:38:12.618
2. N. Rosberg Mercedes +4.520
3. D. Ricciardo Red Bull +19.692
4. S. Vettel Ferrari +43.134
5. F. Alonso McLaren +1:33.953
6. C. Sainz Jr. Toro Rosso +1:36.124
7. F. Massa Williams +1 ronde
8. S. Perez Force India +1 ronde
9. J. Button McLaren +1 ronde
10. R. Grosjean Haas +1 ronde
11. K. Magnussen Renault +1 ronde
12. D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13. J. Palmer Renault +1 ronde
14. M. Ericsson Sauber +1 ronde
15. F. Nasr Sauber +1 ronde
16. V. Bottas Williams +1 ronde
17. P. Wehrlein Manor +1 ronde
18. E. Ocon Manor +2 ronden

Opgaves:
19. K. Raikkonen Ferrari +18 ronden
20. M. Verstappen Red Bull +28 ronden
21. E. Gutiérrez Haas +40 ronden
22. N. Hulkenberg Force India +55 ronden

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België