GP van Groot-Brittannië: Hamilton wint met hulp van safety car, Vettel en Verstappen crashen

14 juli 2019 — Lewis Hamilton heeft de GP van Groot-Brittannië gewonnen. De Brit won met behulp van de safety car, waardoor hij een gratis pitstop kon maken. Verstappen en Vettel botsten, waardoor het podium door Valtteri Bottas en Charles Leclerc vervolledigd werd.


De GP van Groot-Brittannië ging van start met beide Mercedessen op de eerste startrij. Iedereen kwam goed weg - Vettel ging wel al snel voorbij Gasly - en zonder incidenten was er vooral een hevige strijd om de leiding van de race tussen polesitter Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Het leverde een mooie gevecht tijdens de openingsronden, met Hamilton die Bottas geen ademruimte gaf.

In ronde vier ging Lewis Hamilton voorbij zijn teamgenoot, maar Valtteri Bottas kwam al snel terug, waardoor die laatste aan de leiding bleef. Na een spannende eerste fase leek het wel alsof het team haar beide rijders aanmaande om eerst weg te rijden van Charles Leclerc voordat beide Mercedes-rijders opnieuw hun strijd mochten uitvechten. Na tien ronden had het koppel een voorsprong van vier seconden op Leclerc, die op de hielen werd gezeten door Verstappen, Vettel en Gasly.

Nu dat de Zilverpijlen het eerder controlerend hielden, was het de beurt aan Charles Leclerc en Max Verstappen om het publiek te entertainen. De Nederlander maakte een inhaalmanoeuvre op de Monegask, maar die laatste hield zijn schouders breed, zeker met de GP van Oostenrijk in zijn achterhoofd. Zo kon Sebastian Vettel ook een poging wagen om de Red Bull voorbij te gaan, maar ook die poging lukte niet, waardoor Pierre Gasly als zesde de viervoudig wereldkampioen voorbij kwam.

In ronde 14 kwamen de derde en vierde, Leclerc en Verstappen, beiden de pits in, en dat zorgde voor spektakel. De strijd om de snelste pitstop werd gewonnen door Red Bull, waardoor de Nederlander maar nipt voor Leclerc de pitstraat uit reed. Verstappen leek dan ook een plaats gewonnen te hebben, maar hij maakte een foutje met zijn koude banden, waardoor Leclerc er terug voorbij kon. Ze bleven echter nog ronden lang dicht bij elkaar en maakten elkaar het leven moeilijk. Hopelijk kunnen die twee nog jarenlang elkaar bekampen.

In ronde 20 kwam de strijd tussen Leclerc en Verstappen tot een einde, aangezien Antonio Giovinazzi spinde en de safety car de baan opkwam. Hoewel de Italiaan het zelf niet wilde, had hij door zijn spin wel een belangrijke impact op de race. Raceleider Bottas had immers zijn pitstop al afgewerkt, terwijl Hamilton dat nog moest doen. Hamilton kon zo dus een ‘gratis’ pitstop afwerken, net zoals Sebastian Vettel, die de winnaars leken van de safety car. Ook Max Verstappen had een voordeel door de safety car, maar dat komt eerder door een tactische fout bij Ferrari. De Italianen wachtten immers een ronde langer om Leclerc ook opnieuw te doen pitten.

Na de herstart reed Hamilton dus aan de leiding van de race. Met Bottas in zijn spiegels reden ze al snel weer weg van de concurrentie. De safety car was een onderbreking voor de strijd tussen Leclerc en Verstappen, maar die strijd werd al snel weer verder gezet, ook al waren de rollen nu omgedraaid. Leclerc was nu de jager op Verstappen. Voor start en finish maakten beide kemphanen het opnieuw heel spannend, wat leidde tot contact. Uiteindelijk bleef de Nederlander voor zijn concurrent en ging hij ook voorbij zijn teamgenoot Gasly in ronde 28. Zo was het Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen, Gasly en Leclerc, gevolgd door beide McLarens Sainz en Norris, Ricciardo en Albon die de top tien afsloot.

Na een ademmoment in de tweede helft van de race werd het opnieuw spannend tussen Red Bull Racing en Ferrari, dit keer een gevecht tussen Gasly en Leclerc. Die laatste ging voorbij de Fransman met een gewaagd, maar geslaagd manoeuvre.

Ook Max Verstappen bleef de druk opvoeren bij Vettel en ging er voorbij op het rechte stuk. De Duitser kon wel nog terugkomen, maar dat eindigde in een botsing. Verstappen deed de deur dicht, waardoor Vettel moest uitwijken, maar zijn remmen blokkeerde en zo Verstappen achterin opschepte. Vettel moest de pits opzoeken voor een nieuwe neus, terwijl Verstappen gewoon verder kon en dus niet veel tijd verloor. Hij verloor wel opnieuw plaatsen aan Leclerc en Gasly en reed als vijfde rond. Vettel kwam als laatste terug op het circuit en kreeg uiteindelijk een tijdsstraf van tien seconden.

Op het einde van de race moest Valtteri Bottas nog een pitstop afwerken, maar hij kon dat doen zonder een plaats te verliezen aan Charles Leclerc.

Uiteindelijk won Lewis Hamilton - die ook de snelste tijd achter zijn naam zette - de GP van Groot-Brittannië voor de zesde keer. Bottas en Leclerc vervolledigden het podium. Sainz won de strijd om ‘best of the rest’ na een spannende strijd met Daniel Ricciardo.

Uitslag GP van Groot-Brittannië:
1 Lewis HAMILTON Mercedes LEADER
2 Valtteri BOTTAS Mercedes +24.928  
3 Charles LECLERC Ferrari +30.117  
4 Pierre GASLY Red Bull Racing +34.692  
5 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing +39.458  
6 Carlos SAINZ McLaren +53.639  
7 Daniel RICCIARDO Renault +54.401  
8 Kimi RÄIKKÖNEN Alfa Romeo Racing +65.540  
9 Daniil KVYAT Toro Rosso +66.720  
10 Nico HULKENBERG Renault +72.733  
11 Lando NORRIS McLaren +74.281  
12 Alexander ALBON Toro Rosso +75.617  
13 Lance STROLL Racing Point +81.086  
14 George RUSSELL Williams 1 L
15 Robert KUBICA Williams 1 L
16 Sebastian VETTEL Ferrari 1 L
17 Sergio PEREZ Racing Point 1 L
Opgaves:
18 Antonio GIOVINAZZI Alfa Romeo Racing—
19 Romain GROSJEAN Haas F1 Team—
20 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team—

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België