GP van Japan: Hamilton zegeviert en evenaart Ayrton Senna

27 september 2015 — Lewis Hamilton heeft de GP van Japan op zijn naam gezet. De Brit ging bij de start teamgenoot en polesitter Nico Rosberg voorbij en reed vervolgens probleemloos richting de overwinning. Rosberg en Vettel vervolledigden het podium.


Nico Rosberg mocht nog eens van op de polepositie vertrekken maar de de Duitser verloor zijn leiderspositie meteen bij de start aan teamgenoot Lewis Hamilton. De Duitser viel zelfs terug naar de vierde plaats. Sebastian Vettel en Valtteri Bottas profiteerden immers van het gevecht tussen Hamilton en Rosberg om de Duitser voorbij te gaan.

Tussen Daniel Ricciardo en Felipe Massa was er na enkele meters dan weer al een lichte aanrijding bij de start en dat met verregaande gevolgen. Beide wagens hadden immers een lekke band en geraakten met veel moeite in de pitlane voor een nieuw setje banden. Meteen keken Ricciardo en Massa tegen een erg grote achterstand aan.

Rosberg probeerde na zijn slechte start terug terrein goed te maken maar zat vast achter Bottas in de Williams. In die mate zelfs dat hij een te hoge motortemperatuur kreeg en over de boordradio te horen kreeg dat hij afstand moest houden.

Tijdens de eerste serie pitstops weinig positiewissels maar opmerkelijk was wel dat Nico Rosberg opteerde voor de hardere band, de traagste van beide bandencompounds die de rijders moeten gebruiken. Opvallend genoeg was Rosberg op die banden sneller dan Bottas op de zachte band. De Duitser voerde de druk op de Williams-piloot meteen op en ter hoogte van de chicane wist Rosberg Bottas met een mooi inhaalmanoeuvre te passeren.

Ondertussen reed Verstappen achter Fernando Alonso. De Nederlander zat rondenlang vast achter de Spanjaard maar geraakte uiteindelijk toch voorbij Alonso door hem buitenom te passeren in de eerste bocht, waarna Alonso zijn frustratie over de Honda-motor nogmaals over de boordradio uitte.

Tijdens de tweede pitstopreeks kwam Rosberg een ronde vroeger binnen dan Sebastian Vettel, waardoor de Duitser zijn landgenoot wist te passeren.  Rosberg kwam daardoor zo’n negen seconden achter teamgenoot Lewis Hamilton te liggen.

Echt hopen om zijn teamgenoot nog voorbij te gaan moest Rosberg niet, al kon Verstappen dat dan weer wel. De Nederlander naderde immers op teamgenoot Carlos Sainz.

Met nog zo’n tiental ronden te gaan kwam Verstappen immers aansluiten bij zijn Spaanse teamgenoot. Verstappen, die op de zachtere bandencompound stond, slaagde er enkele ronden later in om Sainz ter hoogte van de chicane in te halen en de negende positie te claimen.

Hamilton kon dankzij zijn voorsprong van meer dan tien seconden probleemloos richting de overwinning rijden, voor teamgenoot Nico Rosberg en Sebastian Vettel in de Ferrari. De Brit behaalt daarmee zijn eenenveertigste overwinning, evenveel als Ayrton Senna.

Gisteren mocht Rosberg nog enige hoop koesteren om zijn achterstand in de wk-tussenstand te gaan verkleinen maar vandaag wordt de Duitser geconfronteerd met een opnieuw grotere achterstand. Hamilton (277 pt.) vergroot dankzij zijn overwinning in Japan immers zijn voorsprong op Rosberg tot 48 punten. Met nog vijf races te gaan moet er dan ook al erg veel gebeuren om de titel alsnog te verliezen.

De volgende race is de GP van Rusland op 11 oktober.

1.  L. Hamilton Mercedes 1:28:06.508
2.  N. Rosberg Mercedes +18.964
3.  S. Vettel Ferrari +20.850
4.  K. Raikkonen Ferrari +33.768
5.  V. Bottas Williams +36.746
6.  N. Hulkenberg Force India +55.559
7.  R. Grosjean Lotus +1:12.298
8.  P. Maldonado Lotus +1:13.575
9.  M. Verstappen Toro Rosso +1:35.315
10.  C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
11.  F. Alonso McLaren +1 ronde
12.  S. Perez Force India +1 ronde
13.  D. Kvyat Red Bull +1 ronde
14.  M. Ericsson Sauber +1 ronde
15.  D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
16.  J. Button McLaren +1 ronde
17.  F. Massa Williams +2 ronden
18.  A. Rossi Manor +2 ronden
19.  W. Stevens Manor +3 ronden
20.  F. Nasr Sauber +4 ronden

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België