GP van Mexico onzeker na 2019: “Corruptie bracht de F1 terug naar ons land”

09 december 2018 — De GP van Mexico is de volgende race op de F1-kalender die het moeilijk krijgt, dit ondanks de prijs die de organisatoren mochten ontvangen van de FIA voor beste organisatie.

Dit bericht bekijken op Instagram

#tbt #MexicoGP ߇Ұ߇½ ߎɰߏŽ

Een bericht gedeeld door Mexico Grand Prix (@mexicogp) op

Het is de vierde keer dat de prijs gewonnen wordt door de Mexicanen en dit jaar mochten ze hem ontvangen uit de handen van niemand minder dan Chase Carey.

De race op de ‘Autodromo Hermanos Rodriguez’ is zowel populair bij de fans als de rijders. Vooral de layout van het circuit met op het einde de doortocht in het voormalige honkbalstadion, waar ook de podiumceremonie doorgaat, is indrukwekkend en het brengt sport dichter bij de fans.

Ook dit jaar heerste er enorm veel sfeer want Lewis Hamilton pakte er zijn vijfde wereldtitel, Max Verstappen won zijn tweede GP van 2018 en na de race werden de toeschouwers nog getrakteerd op een optreden van DJ Armin Van Buuren.

Mexico zal ook een Formule E-race organiseren en ook de ‘Race Of Champions’ zal in het stadion doorgaan. Maar ondanks al dat succes ligt de GP van Mexico dus onder vuur en de nieuwe president, Manuel Lopez Obrador, heeft al laten weten dat hij een verlenging van de overeenkomst die afloopt in 2019 niet zal steunen.

Obrador heeft al een besparingsplan bekendgemaakt waarin staat dat alle overtollige staatseigendommen, waaronder bijvoorbeeld ook het presidentiële vliegtuig, verkocht zullen worden. De presidentiële residentie wil hij openstellen voor het publiek om meer inkomsten te genereren.

De GP van Mexico maakt ook deel uit van zijn besparingsplan zo verduidelijkt Ana Gabriela Guevara van de Nationale Sportcommissie. 

“We moeten een oplossing vinden voor dit probleem,” aldus Guevara. “Het is niet de bedoeling dat er nog belastinggeld gebruikt wordt om het evenement te behouden.”

“Mexico kampt met andere problemen, een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens.”

“De corruptie heeft ervoor gezorgd dat de Formule 1 terug naar Mexico gekomen is. Er is veel smeergeld betaald om dit evenement naar het Autodromo Hermanos Rodriguez te krijgen,” besluit de voormalige Mexicaanse atlete.

Naast de GP van Mexico is het algemeen bekend dat ook de GP’s van Italië en Groot-Brittannië het moeilijk hebben. Liberty Media kondigde wel aan dat er vanaf 2020 een GP van Vietnam zal plaatsvinden maar de organisatie van een tweede race in de Verenigde Staten in Miami verloopt stroef. De organisatoren botsen op sterke tegenstand van de oppositie in Miami.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België