GP van Monaco: Hamilton zegeviert tijdens spektakelrace, Ricciardo baalt

29 mei 2016 — Lewis Hamilton heeft na een spectaculaire race de GP van Monaco gewonnen. Daniel Ricciardo verspeelde door een blunder van Red Bull de overwinning en eindigde als tweede. Sergio Perez vervolledigde het podium.


Daniel Ricciardo veroverde op zaterdag enigszins verrassend de polepositie voor de GP van Monaco maar het echte spektakel zou pas vandaag tijdens de race volgen. Voorafgaand aan de start van de GP van Monaco had het erg hard geregend en ook bij aanvang van de race regende het nog. 

Meteen crash bij de start
Alle ingrediënten waren dan ook aanwezig voor een spannende en spectaculaire GP van Monaco. Na zeven rondjes verkenning achter de safety car kon het racen echt beginnen en op een natte baan betekende dat meteen brokstukken. Jolyon Palmer spinde bij de start immers over een witte lijn en crashte in de eerste bocht uit de race. Meteen een virtuele safety car voor het opruimen van de brokstukken, waarna de race hervat kon worden.

Raikkonen reed na enkele ronden dan weer tegen de muur, waardoor hij zijn voorvleugel beschadigde en enkele bochten verder zijn Ferrari parkeerde opgave voor de Fin, terwijl Ricciardo vlot kon wegrijden van beide Mercedes-piloten. Rosberg reed een stuk trager dan Hamilton en Vettel die achter hem reden, waarop Vettel verkoos om een pitstop te maken en om te schakelen naar de intermediate-band.

Rosberg laat Hamilton passeren
De ene wagen na de andere kwam binnen voor intermediates. Rosberg, die duidelijk problemen met zijn wagen had, liet ondertussen teamgenoot Hamilton passeren. Hamilton kon zo een inhaaljacht proberen inzetten op Ricciardo, die ondertussen een voorsprong had van meer dan dertien seconden.

Bij het ingaan van ronde 21 zocht Rosberg de pits op om over te schakelen voor intermediates. De Duitser kwam als derde opnieuw de baan op met een achterstand van meer dan veertig seconden op Ricciardo. Ricciardo en Hamilton stonden echter nog op wets. De Australiër wisselde drie ronden later eveneens naar de intermediates.

Hamilton bleef doorgaan op de regenband en kwam aan de leiding van de race te liggen. Hamilton hoopte zo door te gaan tot het droog genoeg was om meteen over te schakelen op de slicks voor een droge baan. Ricciardo slaagde er echter op enkele ronden tijd in om de verloren tijd van zijn pitstop terug goed te maken en de kloof met Hamilton te dichten. Max Verstappen was ondertussen aan een spectaculaire inhaalrace bezig. Hij haalde de ene na de andere wagen in en lag ondertussen op de tiende plaats.

Opdrogende baan
De baan was ondertussen steeds sterker aan het opdrogen en door de zon die door de wolken begon te schijnen kregen we een duidelijk droge racelijn. Bij het ingaan van ronde 31 was Marcus Ericsson de eerste rijder die voor droogweerbanden opteerde en ‘ultrasofts’ liet monteren. Ook raceleider Lewis Hamilton kwam binnen voor ‘ultrasofts’ terwijl Ricciardo op de baan bleef.

Het ‘regende’ ondertussen pitstops want ook onder meer Rosberg, Verstappen en Ricciardo kwamen binnen. Red Bull verprutste echter de pitstop van de Australiër want de banden lagen niet klaar. Secondenlang stond Ricciardo stil in de pits, waarna hij achter Hamilton opnieuw de baan op kwam. Bijna halverwege de race lag Hamilton aan de leiding voor Ricciardo, Perez en Vettel. Perez en Vettel waren echter zo’n vier à vijf seconden sneller aan het rijden dan het duo aan de leiding van de race.

Verstappen crasht
Drama echter voor Verstappen want de Nederlander crashte in de derde bocht. Voor de derde keer dit raceweekend dat Verstappen in de vangrails gaat en opgave dus voor de Nederlander, die tot dan aan een uitstekende race bezig was.

Hamilton probeerde ondertussen op de ultrasoft Ricciardo achter zich te houden terwijl Sergio Perez en Sebastian Vettel op de zachte bandencompound waarschijnlijk zonder extra pitstop naar de finish probeerden te rijden.

In ronde 50 reden beide Sauber-piloten tegen elkaar. Een kostbare aanrijding voor de financieel geplaagde Zwitserse renstal. Opnieuw een virtuele safety car was het gevolg, waarna de strijd vooraan tussen Hamilton en Ricciardo kon worden verder gezet. Nico Rosberg reed ondertussen zesde en zat nog steeds vast achter Fernando Alonso in de McLaren.

Met nog zeventien ronden te gaan weerklonk over de boordradio dat er enkele ronden voor het einde van de race mogelijk een regenbui over het circuit zou trekken. Vraag was uiteraard of die regenbui er daadwerkelijk zou komen. Nog heel wat spanning dus tegen het einde van de race.

Met nog tien ronden te gaan kregen we plots een virtuele safety car omdat er plots een groot stuk plastic op het rechte stuk langs start-finish lag. Een moedige baanmarshall verhielp snel het probleem. Met nog enkele ronden te gaan keek Ricciardo tegen een achterstand van zo’n drie seconden aan op Lewis Hamilton, terwijl Sebastian kwam aansluiten bij Sergio Perez. Nog vijf ronden mochten Perez en Vettel strijden voor de laatste podiumplaats.

Regen tijdens de laatste ronden
Ondanks de regendruppels die er tijdens de laatste twee ronden nog vielen bleven de posities vooraan gelijk. Hamilton die dus zegeviert in Monaco, voor Daniel Ricciardo en Sergio Perez. Ricciardo baalde zichtbaar na afloop van de race aangezien hij voor de tweede race op rij door een fout van het team een overwinning verloor.

Voor de wagens daarachter begon het iets harder te regenen, waardoor Rosberg op het laatste rechte stuk nog werd ingehaald door Nico Hulkenberg en als zevende eindigde. Door zijn overwinning nadert Hamilton in de wk-tussenstand tot op 24 punten van teamgenoot Nico Rosberg.

De volgende race is de GP van Canada op 12 juni.

1. L. Hamilton Mercedes 1:59:29.133
2. D. Ricciardo Red Bull +7.252
3. S. Perez Force India +13.825
4. S. Vettel Ferrari +15.846
5. F. Alonso McLaren +1:25.076
6. N. Hulkenberg Force India +1:32.999
7. N. Rosberg Mercedes +1:33.290
8. C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
9. J. Button McLaren +1 ronde
10. F. Massa Williams +1 ronde
11. E. Gutiérrez Haas +1 ronde
12. V. Bottas Williams +1 ronde
13. P. Wehrlein Manor +2 ronden
14. R. Grosjean Haas +2 ronden
15. R. Haryanto Manor +2 ronden

Opgaves:
16. M. Ericsson Sauber +27 ronden
17. F. Nasr Sauber +30 ronden
18. M. Verstappen Red Bull +44 ronden
19. K. Magnussen Renault +46 ronden
20. D. Kvyat Toro Rosso +60 ronden
21. K. Raikkonen Ferrari +68 ronden
22. J. Palmer Renault +71 ronden

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België