logo
 

GP van Monaco: Hamilton wint, Leclerc valt uit in thuisrace

26 mei 2019 — Lewis Hamilton heeft de GP van Monaco gewonnen en vergroot zo zijn voorsprong op teamgenoot Valtteri Bottas naar 17 punten, nadat de Fin derde werd. Sebastian Vettel stond met zijn tweede plaats voor het eerst dit seizoen op het podium.


Voor aanvang van de GP van Monaco werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Niki Lauda, waarbij alle rijders rond een helm van de Oostenrijker verzamelden.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen, ging de race van start op een droge baan. Lewis Hamilton startte op pole en bleef ook na Sainte Devote aan de leiding van de race. Max Verstappen voerde wel nog de druk op bij Valtteri Bottas, maar maakte de slimme keuze om achter de Fin te blijven. Zo bleef de top vier met Hamilton, Bottas, Verstappen en Vettel ongewijzigd, terwijl Daniel Ricciardo een goede openingsronde kende en voorbij Magnussen naar de vijfde plaats ging.

Verder in de top tien verloor Daniil Kvyat twee plaatsen aan Gasly en Sainz, terwijl Charles Leclerc vanop plaats vijftien meteen plaatsen probeerde goed te maken. De Monegask ging al snel voorbij Räikkönen en Norris, waarna hij in ronde acht Grosjean inhaalde. Na de openingsronden reed Leclerc dan ook als twaalfde.

De thuisrijder bleef voor actie zorgen. Wanneer Leclerc de Renault van Nico Hülkenberg probeerde in te halen, raakte hij de barrière, waardoor hij de Renault licht raakte, zonder erg grote gevolgen. De Monegask had echter een lekke band en moest nog een hele weg terug naar de pitstraat. Er kwamen dan ook heel wat brokstukken op de baan, met een safety car tot gevolg. Leclerc moest na het incident helemaal achteraan aansluiten.

Heel wat rijders zochten dan ook de pitstraat op en gingen naar de harde band, met uitzondering van raceleider Lewis Hamilton die naar medium ging. Tijdens de pitstops gebeurde er ook een incident, met Max Verstappen die Valtteri Bottas raakte in de pitstraat nadat Red Bull Racing hem onveilig vanuit zijn pit wegstuurde, waardoor de Fin een ronde later opnieuw een pitstop moest maken. In afwachting van de stewards reed Hamilton hierdoor nog steeds aan de leiding, maar nu gevolgd door Verstappen, Vettel en Bottas.

In ronde 14 ging de safety car terug de pits in. Na de top vier werden de plaatsen vijf tot en met twaalf bezet door rijders die tijdens de safety car de pitstraat niet opzochten. Net na de safety car volgde opnieuw een incident, met Antonio Giovinazzi en Robert Kubica die met elkaar in contact kwamen, waardoor de stewards na het incident tussen Verstappen en Bottas nog een tweede incident moesten onderzoeken.

Charles Leclerc liet over de boordradio verstaan dat zijn bolide moeilijk te besturen was, waardoor hij na een tweede pitstop opgaf in ronde 18.

Uiteindelijk kwam dan toch het besluit van de stewards over het incident tussen Max Verstappen en Valtteri Bottas: de Nederlander kreeg een tijdsstraf van vijf seconden na een zogenaamde ‘unsafe release’, waardoor Verstappen virtueel achter Vettel, Bottas, Gasly en Sainz terecht kwam. Even later kwam ook het oordeel over het incident tussen Giovinazzi en Kubica: de Italiaan kreeg een straf van 10 seconden.

De spanning tijdens de tweede helft van de race werd veroorzaakt door de bandenstrategie bij Mercedes. Lewis Hamilton stond sinds de safety car aan het begin van de race op de medium banden van Pirelli, terwijl zijn dichtste concurrenten hem volgden op de harde banden. De Brit maakte dan ook meerdere keren zijn twijfels duidelijk over de boordradio. Verder was er amper iets te noteren. Sergio Pérez probeerde het wel bij Kevin Magnussen, maar vandaag werd het nog maar eens duidelijk dat inhalen in Monaco haast onmogelijk is. De rijder die het dan wel probeerde, Charles Leclerc, stond al rondenlang in zijn pitbox…

Lewis Hamilton kon uiteindelijk de leiding in de race toch behouden, ook al voerde Max Verstappen de druk nog wel op. De Nederlander probeerde het onverhoopt voor het ingaan van de chicane na de tunnel, met contact tot gevolg. Gelukkig voor beide rijders, kwamen ze ongedeerd uit het incident.

De Brit vergroot met zijn overwinning z’n voorsprong in het kampioenschap tegenover Valtteri Bottas tot zeventien punten. Door de tijdsstraf voor Max Verstappen, mochten Sebastian Vettel en Valtteri Bottas mee op het podium, respectievelijk als tweede en derde. Zo stond Vettel voor het eerst dit seizoen op het podium. Pierre Gasly ging lopen met het extra punt voor de snelste ronde tijdens de race.

Uitslag GP van Monaco:
1 Lewis HAMILTON Mercedes
2 Sebastian VETTEL Ferrari +2.602
3 Valtteri BOTTAS Mercedes +3.162
4 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing +5.537
5 Pierre GASLY Red Bull Racing +9.946
6 Carlos SAINZ McLaren +53.454
7 Daniil KVYAT Toro Rosso +54.574
8 Alexander ALBON Toro Rosso +55.200
9 Daniel RICCIARDO Renault +60.894
10 Romain GROSJEAN Haas F1 Team +61.034
11 Lando NORRIS McLaren +66.801
12 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team 1 L
13 Sergio PEREZ Racing Point 1 L
14 Nico HULKENBERG Renault 1 L
15 George RUSSELL Williams 1 L
16 Lance STROLL Racing Point 1 L
17 Kimi RÄIKKÖNEN Alfa Romeo Racing 1 L
18 Robert KUBICA Williams 1 L
19 Antonio GIOVINAZZI Alfa Romeo Racing 2 L
Opgave:
20 Charles LECLERC Ferrari

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België