GP van Rusland: Nico Rosberg wint, Hamilton beperkt de schade

01 mei 2016 — Nico Rosberg heeft in Sochi probleemloos de GP van Rusland op zijn naam geschreven. Teamgenoot Lewis Hamilton finishte als tweede en beperkte de schade, wat niet gezegd kan worden van Sebastian Vettel. De Duitser werd door thuisrijder Daniil Kvyat uit de race gekegeld en mag waarschijnlijk nu al zijn titelambities opbergen.


Nico Rosberg had zich op de polepositie gekwalificeerd en maakte een goede start, wat ook van Raikkonen in de Ferrari kon gezegd worden. De Fin ging Bottas in de Williams voorbij bij de start, waarna hij achter Rosberg in tweede positie kwam te liggen.

Kvyat torpedeert Sebastian Vettel
Ook Sebastian Vettel maakte een goede start maar bij het aanremmen voor de eerste bocht werd hij aangetikt door Daniil Kvyat in de Red Bull. Meer zelfs, in de volgende bocht knalde de Rus zijn Red Bull nog eens in de achterkant van Vettel en torpedeerde hij de Duitser in zijn Ferrari richting muur.

Kvyat, de Rus waarmee de Duitser na afloop van de GP van China ook al een serieuze woordenwisseling had nadat hij vond dat Kvyat in China een te agressief inhaalmanoeuvre deed. Vettel startte over de boordradio een scheldtirade die gedeeltelijk werd weggebiept.

Wat verder in het rijdersveld was er ook een aanrijding met Hulkenberg, Haryanto en Gutierrez. Heel wat brokstukken waardoor de safety car op de baan kwam. Onder meer Hamilton en Verstappen wisten van het tumult op de baan te profiteren en heel wat plaatsen goed te maken.

Probleemloze herstart Nico Rosberg
Bij de herstart bleef Rosberg probleemloos aan de leiding, voor Bottas, Raikkonen en Hamilton. Raikkonen probeerde zijn landgenoot in te halen maar maakte een klein foutje, waardoor Hamilton profiteerde en in derde positie kwam te liggen.

Hamilton slaagde er echter niet in om Bottas in de Williams in te halen. Teamgenoot Nico Rosberg reed ondertussen de ene snelste ronde na de andere, waardoor de Duitser zijn voorsprong in de race geleidelijk aan vergrootte.

Tijdens ronde 17 kwam Bottas binnen voor een nieuw setje banden, waardoor Hamilton met Raikkonen vlak achter zich opnieuw vrije baan had. De kloof tussen Hamilton en Rosberg was ondertussen opgelopen naar ruim veertien seconden. Een ronde later kwam ook Hamilton binnen. De Brit kwam na zijn pitstop echter vlak achter Bottas opnieuw de baan op. De Brit slaagde er anderhalve ronde later echter in om de Fin te passeren op het rechte stuk.

Raikkonen, die langer doorging op zijn setje superzachte banden, kwam na zijn pitstop vlak voor Bottas opnieuw op de baan. Een ronde later kwam ook raceleider Nico Rosberg binnen voor zijn eerste en enige pitstop. De Duitser bleef na zijn pitstop probleemloos aan de leiding; voor Max Verstappen, die zijn pitstop nog moest afwerken. Na zijn pitstop kwam de Nederlander als zevende opnieuw de baan op.

Nadat alle wagens een pitstop hadden afgewerkt reed Rosberg aan de leiding, voor teamgenoot Lewis Hamilton, die zo’n dertien seconden achterstand had. Raikkonen reed derde, voor het Williams-duo Bottas en Massa.

Opgave Max Verstappen
Met nog zo’n twintig ronden te gaan wist Hamilton het verschil met Rosberg die aan de leiding reed te verkleinen tot zo’n acht seconden. Minder goed nieuws was er echter voor Max Verstappen die in de zesde positie moest opgeven door een motorprobleem. De Nederlander en zijn team Toro Rosso verloren daardoor kostbare punten.

Van zodra Rosberg zich een weg door de gedubbelden had gebaand kon de Duitser zijn voorsprong opnieuw uitbouwen en probleemloos richting vierde overwinning van het seizoen te rijden, voor teamgenoot Hamilton en Raikkonen in de Ferrari. Rekening houdende met zijn overwinningen eind vorig seizoen is het voor Nico Rosberg zelfs al zijn zevende overwinning op rij.

Bij McLaren zullen ze tevreden geweest zijn want beide rijders eindigden in de punten. Fernando Alonso finishte als zesde, terwijl Jenson Button als tiende wist te finishen. Ook bij Renault zullen ze blij geweest zijn want Kevin Magnussen zorgde er met zijn zevende plaats voor dat de Franse renstal haar eerste punten behaalde sinds het een comeback maakte met haar eigen F1-renstal.

43 punten voorsprong
Rosberg vergroot door de overwinning zijn voorsprong in de wk-tussenstand. De Duitser heeft nu 43 punten voorsprong op Hamilton. Op 15 mei vindt met de GP van Spanje de eerste race in Europa plaats, traditioneel een race waarbij de meeste teams een heel pakket aan nieuwe onderdelen op hun wagens monteren.

1. N. Rosberg Mercedes 1:32:41.997
2. L. Hamilton Mercedes +25.022
3. K. Raikkonen Ferrari +31.998
4. V. Bottas Williams +50.217
5. F. Massa Williams +1:14.427
6. F. Alonso McLaren +1 ronde
7. K. Magnussen Renault +1 ronde
8. R. Grosjean Haas +1 ronde
9. S. Perez Force India +1 ronde
10. J. Button McLaren +1 ronde
11. D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
12. C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
13. J. Palmer Renault +1 ronde
14. M. Ericsson Sauber +1 ronde
15. D. Kvyat Red Bull +1 ronde
16. F. Nasr Sauber +1 ronde
17. E. Gutiérrez Haas +1 ronde
18. P. Wehrlein Manor +2 ronden

Opgaves:
19. M. Verstappen Toro Rosso
20. R. Haryanto Manor
21. N. Hulkenberg Force India
22. S. Vettel Ferrari

Neem deel aan het GP van Rusland-spel: Minimaal 400 euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België