logo
 

GP van Spanje: Opnieuw een Spaans drama voor Mercedes?

12 mei 2019 — Van een huidig wereldkampioen die achter de feiten aanloopt tot een onduidelijke strategische beslissing, en van een team dat eindelijk het maximaal potentieel lijkt te gaan tonen tot een rijder die suggereert voor een verrassing te zorgen... we hebben vijf onderwerpen voor u geselecteerd om in de gaten te houden tijdens de GP van Spanje.


Maakt Hamilton zich eindelijk breed?

Een gefrustreerde Hamilton zal er op gebrand zijn om de leiding in het kampioenschap van teamgenoot Bottas over te nemen

Het gebeurt zelden of nooit dat Lewis Hamilton consistent verslagen wordt tijdens de kwalificatie. Ook al gebeurde het eerder in het verleden, wat opmerkelijk was is de marge die Valtteri Bottas had op de Brit.

Zes tienden is een groot verschil en één dat niet in de smaak zal vallen bij de recordhouder van meeste poleposities in de Formule 1. Maar zoals de GP van China al liet zien: het is één ding om op pole te starten, het is een ander ding om die voorsprong ook vast te houden na de eerste bocht.

Voor we naar de strijd om de eerste bocht gaan kijken, laat het ons even hebben over de atmosfeer bij Mercedes. Tot dusver was Hamilton nederig en genadig tegenover zijn teamgenoot, terwijl de Vliegende Fin zijn voet naast de wereldkampioen zet. De start van de GP van Azerbeidzjan was een mooi voorbeeld. Hamilton kon makkelijk zijn wagen breed hebben gemaakt en liet ook al verstaan dat hij in de toekomst niet zo vriendelijk zal zijn voor zijn teamgenoot.

Het mag duidelijk zijn dat Bottas op een erg hoog niveau presteert en dat Hamilton een serieuze rivaal voor de strijd om de titel heeft aan de man aan de andere kant van de garage. Het is afwachten of de harmonie bij Mercedes stand zal houden…

Bocht 1

Verwacht drama op weg naar de eerste bocht

Mocht het leiden tot een kritieke situatie tussen beide Mercedes-rijders, dan is de eerste bocht van de openingsronde de locatie waar het meeste kans is op een incident. Maar het zijn niet alleen de Zilverpijlen die zullen vechten om posities.

De afstand van de start tot aan de eerste bocht is significant groot en biedt de rijders de mogelijkheid om met een goede start enkele plaatsen goed te maken. Denk maar terug aan 2011, toen Fernando Alonso van op de vierde plaats meteen de leiding nam voor het ingaan van de eerste bocht.

Laat nu ook Ferrari de snelste zijn op het lange rechte stuk en we kunnen al gokken dat de Ferrari van Vettel de slipstream van Mercedes wel eens kan gaan gebruiken om een gooi te doen naar de leiding van de race.

Ook na de eerste bocht is de spanning nog niet voorbij. Herinnert u zich nog het incident tussen Hamilton en Rosberg voor het ingaan van de vierde bocht? Mercedes zal in ieder geval een dergelijke scenario trachten te vermijden.

Interessante strategieën

Kan de strategie de race op zijn kop zetten?

Het circuit van Catalunya staat bekend als een moeilijk circuit om in te halen, waardoor de strategie een belangrijke factor wordt om plaatsen te winnen of te verliezen. Hoewel er de afgelopen races vaak maar één stop werd afgewerkt, kan dat in Spanje misschien niet het geval worden.

De snelste strategie lijkt immers één te worden met twee stops, met een grotere marge ten opzichte van één stop in vergelijking met voorgaande races. De vraag is dan ook of teams, die vrije bandenkeuze hebben, gaan kiezen voor een hardere bandensoort. De lange weg tot de eerste bocht spreekt immers in het voordeel van de zachte bandensoort.

Haas probeert gemiste start goed te maken

Slaagt Haas erin om sinds Australië een positieve zondag te beleven?

Losstaand van welke strategie Haas kiest, ze zullen vastberaden zijn om hun snelheid van zaterdag ook vandaag te laten zien. Een zesde plaats voor Kevin Magnussen in Australië zijn de enige punten voor het Amerikaanse team, ook al raakte het een aantal keer tot in Q3.

Het probleem was het aan het werk krijgen van de banden van Pirelli tijdens de race, waardoor Haas maar voor een aantal ronden op hun vol potentieel kon rijden. Tijdens de winter in Barcelona kenden ze die problemen niet en met warmere temperaturen lijkt Haas opnieuw competitief te moeten zijn.

Beide rijders deden tijdens de kwalificatie alleszins wat ze moesten doen: ze veroverden de vierde startrij en waren dan ook ‘best of the rest’. Het is dan ook tijd voor Haas om veel punten te gaan scoren.

Een ‘Honey Badger’ op jacht

Kan Daniel Ricciardo zijn Q3-resultaat omzetten in broodnodige punten?

Daniel Ricciardo deed zijn best om op vrijdag optimistisch over te komen nadat zijn team Renault moeilijkheden kenden over één ronde en stond er op dat Q3 mogelijk was.

Na Q1 kon je die uitspraak moeilijk geloven: Nico Hülkenberg lag er uit en Ricciardo haalde Q2 maar net met 19 duizendsten van een seconde. Daarna ging het echter stukken beter voor de Australiër, met een tiende startplaats als resultaat.

Jammer genoeg moet hij straks wel drie plaatsen inleveren, als straf nadat hij in Bakoe achterwaarts tegen Kvyat reed. Maar nog steeds is er hoop voor de Renault- en Ricciardo-fans. De Australiër was immers heel tevreden over de lange runs op vrijdag, nadat het team met een update kwam voor de motor en de aerodynamica.

In China slaagde Ricciardo erin om de race uit te rijden met één stop, terwijl de anderen het met twee stops moesten doen, en de Australiër zal hopen dat Haas het nog steeds moeilijk heeft tijdens de race, waardoor de deur naar punten voor hem open staat.

In ieder geval, er is voldoende om naar uit te kijken. De GP van Spanje start straks om 15u10.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België