Commotie over grid girls GP van Australië

23 maart 2017 — Er is ophef ontstaan over de grid girls van de GP van Australië, de eerste race van het nieuwe F1-seizoen.


Eerder deze week werden de grid girls van de Australische GP en hun outfit aan het grote publiek voorgesteld. Hoofdsponsor Rolex heeft speciaal voor deze editie een nieuwe outfit voorzien. De grid girls blijven getooid in de kleuren wit en groen, net als de voorgaande jaren, maar het rokje wordt ingeruild voor een broekje.

“Ik verwelkom graag het feit dat de meisjes nu een short in plaats van een rokje dragen maar er moet nog veel gebeuren om er voor te zorgen dat vrouwen zich zowel in de Formule 1 alsook in andere sporten gerespecteerd voelen,” aldus Fiona Richardson.

Volgens Richardson liggen de organisatoren aan de basis van de beslissing om grid girls in te zetten maar moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen om de situatie waarin vrouwen en meisjes verkeren te verbeteren.

“Ik wil een staat Victoria zien waarbij zowel mijn dochter als mijn zoon dezelfde sportieve kansen krijgen en een gelijkaardige rolmodel,” aldus Richardson. “

De locale ‘groene’ partij lanceert zelfs een oproep om de subsidies die de overheid geeft aan de organisatoren van de GP van Australië stop te zetten zo lang er grid girls zijn. Ze willen dat de staat Victoria Zuid-Australië volgt en geen subsidies meer geeft. Zuid-Australië gaf geen subsidies meer aan de ‘Clipsal 500 Adelaide’ omdat er grid girls waren.

De voorbije jaren werd er al meermaals gediscussieerd over het al dan niet behouden van grid girls op de startgrid van de F1-races. In 2015 was er zelfs een GP van Monaco waarbij de grid girls vervangen werden door zogenaamde ‘grid boys’. Het bleef toen echter bij een eenmalig experiment.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België