“Groeiende F1-kalender kan voor ‘verzadiging’ bij de F1-fans zorgen”

21 mei 2018 — Volgens Guenther Steiner, teambaas bij het Amerikaanse Haas F1 team, kan een te overvolle F1-kalender een bedreiging vormen voor de sport. De F1-fans kunnen immers mogelijk deels hun interesse in de sport verliezen indien er te veel races plaatsvinden.

Een bericht gedeeld door Haas F1 Team (@haasf1team) op

Met Miami kan er komend jaar een tweede Amerikaanse race op de F1-kalender staan. Het Amerikaanse Haas F1 team ziet zoiets uiteraard graag gebeuren.

“Het zou goed zijn indien het gebeurt. Zeker voor ons als Amerikaans team zou het goed zijn om een tweede Amerikaanse F1-race te hebben,” aldus Steiner.

“Ik denk dat Liberty Media in Amerika heel wat inspanningen doet omdat ze zien dat er heel wat potentieel in die markt zit. Wat goed is voor de Formule 1 is ook goed voor ons allemaal, niet alleen voor Haas. Laat ons hopen dat het gebeurt.”

Grote vraag is uiteraard hoe ver je de F1-kalender kan uitbreiden. Liberty Media liet al eens weten dat het de F1-kalender graag zou uitbreiden naar 25 races. De F1-kalender 2018 omvat 21 races maar mogelijk zien we er volgend jaar dus al eentje bijkomen. Hoe meer races, hoe groter de uitdagingen voor de teams, niet alleen op organisatorisch vlak maar ook wat de medewerkers betreft.

“Ik weet niet juist wat Liberty van plan is voor 2019. Ik denk dat er misschien één race volgend jaar niet plaatsvindt, en dan staan er opnieuw 21 races op de kalender. Er zijn er altijd die komen en gaan,” blikt Steiner voorzichtig vooruit naar volgend jaar.

“22 races zou nog mogelijk zijn al begint het dan wel moeilijk te worden. We zullen het dit jaar al gedeeltelijk zien hoe het verloopt met de ‘triple header’ en hoe zwaar het is.

Met de GP’s van Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië staan er op drie weken tijd drie races gepland. Het wordt uitkijken hoe de teams dat organisatorisch goed voor elkaar krijgen. Indien de F1-kalender daadwerkelijk zou uitgroeien naar 25 races dan gaat het immers nog vaker voorvallen dat er twee of drie races op heel korte tijd plaatsvinden.

Volgens Steiner is meer echter niet altijd beter. De F1-fans dreigen immers “verzadigd te geraken” door de grote hoeveelheid races.

“We zullen misschien problemen ondervinden en merken dat er een saturatiepunt is voor het grote publiek. We moeten voorzichtig zijn,” besloot Steiner.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België