Grondige studie naar bewaren van gevaarlijke stoffen in F1-paddock

14 mei 2012 — Naar aanleiding van de brand die gisteren is ontstaan in de F1-paddock zal er waarschijnlijk een grondig onderzoek volgen. Er zal ook een serieuze studie gedaan worden naar de manier waarop gevaarlijke en brandbare materialen en stoffen in de toekomst opgeslagen moeten worden.

De exacte omstandigheden waarin de brand is ontstaan zijn nog niet duidelijk. Volgens sommige bronnen zou er een systeem van KERS geëxplodeerd zijn, volgens andere zou dan weer brandstof omwille van één of andere onduidelijke reden in brand zijn gevlogen.

Er zal in ieder geval bestudeerd worden hoe men in de nabije toekomst gevaarlijke stoffen en elektrische systemen zoals KERS zal moeten bewaren. Wel moet gezegd worden dat de veiligheid vandaag de dag in de Formule 1 al een topprioriteit is. Er zijn nu al erg strikte regels voor het bewaren van bepaalde materialen alsook gevaarlijke stoffen. Er is echter steeds ruimte voor verbetering en dat zal dan ook het onderwerp zijn tijdens een vergadering die binnenkort gehouden zal worden.

Momenteel is het al zo dat er een boek met richtlijnen is voor de bewaring van allerlei stoffen en ook de teams moeten ieder raceweekend een checklist invullen. Daarop moet ondermeer aangegeven worden welke gevaarlijke stoffen er allemaal bewaard worden en hoe ze opgeslagen worden.

De brand van gisteren was een erg uitzonderlijke gebeurtenissen maar het had veel erger kunnen aflopen. Wat indien de brand zich uitgebreid had naar de andere pitboxen? Dan had er een veel groter drama kunnen plaatsvinden.

Ook moet men de vraag stellen of het normaal is dat de brandweer, die aanwezig was tijdens de race, bijna compleet verdwenen was een uur na afloop van de race. Moet men niet meer maatregelen nemen in de F1-paddock om brandbestrijding te vereenvoudigen? Er moesten immers ondermeer heel wat brandblussers aangevoerd worden vanop allerlei plaatsen. Moet men zich niet de vraag stellen of er niet gewoonweg te weinig brandblussers zijn in een erg brandgevaarlijke omgeving zoals een F1-paddock waar heel wat brandbare materialen opgeslagen liggen?

Er zullen ongetwijfeld heel wat lessen getrokken worden uit de brand van gisteren. Het kan de veiligheid alleen maar ten goede komen ...

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België