Romain Grosjean nam bijna afscheid van de F1: “Ik werd bijna een kok”

08 december 2018 — "Chocolade is mijn geloof", klinkt het bij Romain Grosjean. Wanneer de Fransman in 2010 bericht kreeg zijn zitje bij Renault te verliezen, ging hij naar Parijs om zich in te schrijven in de koksschool. Omdat hij te oud was, keerde hij toch terug naar zijn passie voor racen.


In het midden van 2009 maakte Romain Grosjean zijn debuut voor Renault, als vervanger van Nelson Piquet. Het jaar erop werd hij echter zelf vervangen door Vitaly Petrov. De Fransman bekende recent tegenover The Players’ Tribune verrast te zijn geweest van die beslissing.

“Ik ging ervan uit dat ik een zitje bij Renault zou krijgen voor het seizoen 2010”, zei Grosjean. “Ik had immers het gevoel dat ik goed racete in 2009, dat ik op de goede weg was. Maar de politieke spelletjes heersen binnen de Formule 1.”

“Toen ik mijn debuut maakte, probeerde ik me rustig te houden als een nieuwkomer. Maar toen hoorde ik dat mensen me als arrogant beschreven, met een groot ego. Maar dat was absoluut niet de waarheid. Ik was verlegen. Sommige mensen mochten me dus niet en toen kreeg ik eind januari een telefoontje van Eric Boullier, de teambaas van Renault.”

“Hij zei: ‘Romain, het spijt me, maar we hebben Vitaly Petrov een contract gegeven voor volgend seizoen.’ Ik beëindigde het telefoontje met het idee dat mijn carrière in de Formule 1 over was. Ik begon dan ook meteen mijn spullen in te pakken.”

“Bij mij draait het allemaal om alles of niets. Na het gesprek met Boullier was Formule 1 dan ook niets voor mij. Maar waar moest ik dan naartoe? Toen was ik nogal een dromer, maar ik geloofde in mezelf. Die dag geloofde ik zelf dat ik van carrière kon veranderen.”

“Ik ging van Genève naar Parijs en vertelde mijn vriendin en huidige vrouw dat ik nieuws had over mijn carrière, dat ik een chef kok ging worden.”

“Ik groeide op met een passie voor eten. Ik zag mijn moeder steeds heerlijke gerechten klaarmaken. Ik herinner me nog steeds de geur van de kazen in onze keuken, en de geur van chocolade voor dessert. Chocolade is mijn geloof, zet dat maar op een t-shirt.”

“Jammer genoeg, of gelukkig, afhankelijk van hoe je het ziet, kwam het nooit zover, ook al ging ik daadwerkelijk naar het gebouw van de koksschool in Parijs. Maar ik mocht me niet inschrijven, ze zeiden dat ik te oud was. Ik was 24”, lachte Grosjean, die toen zijn droom als kok voor zich voorbij zag gaan.

De volgende drie maanden bekeek Grosjean zijn opties. Hij kwam in contact met teams en ging uiteindelijk aan de slag in AutoGP en GP2 voordat hij een tweede kans kreeg in de Formule 1, terug bij het team uit Enstone, maar dan racend onder de naam Lotus.

Hij racete er voor vijf seizoen voordat hij aan de slag ging bij Haas in 2016. Volgend jaar zal hij voor het vierde jaar op rij voor het Amerikaanse team racen naast de zijde van Kevin Magnussen.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België