Guenther Steiner: “Zelfs Niki Lauda betaalde om in de F1 te geraken”

02 december 2020 — Volgend jaar zal Nikita Mazepin te bewonderen zijn achter het stuur van een Haas F1-bolide. De Rus heeft de reputatie een ‘pay-driver’ te zijn maar daar geeft teambaas Guenther Steiner een gevat antwoord op.

Nikita Mazepin staat momenteel derde in het F2-kampioenschap en is al zeker van een zitje bij Haas in 2021. De vader van de nagelnieuwe Haas-rijder is een steenrijke Russische zakenman en dat brengt voor zoonlief onvermijdelijk de reputatie van ‘pay-driver’ met zich mee.

Dat Haas-teambaas Guenther Steiner niet op zijn mondje gevallen is weten we al langer en ook nu noemt hij man en paard als hij reageert op de kritiek op zijn keuze voor Mazepin.

“Er zijn veel rijders die het tot de F1 geschopt hebben dankzij financiële steun,” aldus Steiner. “Er zijn hele goede rijders in de Formule 1 die in het begin een sponsor meegebracht hebben.”

“De eerste die bij me opkomt is Checo (Sergio Perez). Toen hij naar de F1 kwam was het van: ‘hij is een pay-driver.’ Maar kijk nu eens naar hem, hij pakt podiumplaatsen, hij doet het heel goed.”

“George Russell is voor mij een van de beste rijders maar zonder de steun van Mercedes zou hij helemaal nergens staan.”

“Er zijn er veel, Lance Stroll heeft ook op het podium gestaan. Als ze goed zijn in de F2 en ze brengen een sponsor mee is dat een perfecte oplossing.”

Steiner haalt ook het voorbeeld van drievoudig wereldkampioen Niki Lauda aan, die voor zijn eerste twee seizoenen moest betalen om F1 te rijden.

“Toen ik lang geleden met Niki Lauda praatte zei hij me: ‘Ik heb het tot de F1 geschopt dankzij een bank die me sponsorde, op die manier kon ik een zitje kopen.’ Ik denk dat het destijds BRM was, hij is drie keer wereldkampioen geworden.”

Hij wil ook benadrukken dat het de prestaties van Mazepin in de F2 zijn die ervoor gezorgd hebben dat hij volgend jaar in de F1 aan de slag kan.

“Het is hoe je het wilt zien, als je het als positief of negatief wilt zien,” zei hij. “Het is de hoek van waaruit je het wilt zien.”

“Als iemand goed is, en hij heeft financiële steun, dan heeft hij zeker een betere kans dan iemand die zo goed is en geen financiële steun heeft.”

“Waarom zou je die ene kiezen zonder financiële steun? Ik denk dat zolang ze goed zijn in F2, en Nikita dat is, hij staat momenteel derde, ik niet aan hem kan twijfelen. Wat moet je nog meer doen?”

“Ik heb hem het hele seizoen gevolgd. Hij had zeker een moeilijke start, en zonder die moeilijke start, zou hij vechten voor het kampioenschap. Dus dat is wat ik zie, meer kan ik niet zien. Resultaten wegen altijd door.”

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België