Hakkinen: “Het is tijd voor een vast panel met stewards in de F1”

14 juni 2019 — Voormalig F1-kampioen Mika Hakkinen vindt het tijd om tijdens de raceweekends in de Formule 1 met een vast panel van stewards te werken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) op

Volgens Hakkinen wordt alles vandaag de dag te veel onder een vergrootglas bekeken en komt dat deels ook omdat er veel meer data en videobeelden zijn dan vroeger.
“Wanneer ik terugkijk naar mijn racecarrière in de Formule 1, dan denk ik dat Michael Schumacher en ik meer vrijheid om te racen hadden,” aldus de tweevoudig F1-kampioen in zijn column voor ‘Unibet’.

“Er waren toen waarschijnlijk echter niet zoveel camera’s die alles registreren zoals nu.”

“Indien we toen dezelfde regels zouden gehad hebben als nu dan zouden er heel wat tijdstraffen van vijf seconden, of zelfs erger, uitgedeeld zijn.”

Hakkinen is er van overtuigd dat de FIA in het verleden goed werk heeft verricht, maar dat het nu op zoek moet naar een goede balans tussen regels die de sport daadwerkelijk veiliger maken en voldoende actie en racen op de baan.

“De FIA heeft geweldig werk verricht om de sport veiliger te maken, de stewards hebben echter een zware taak en dat vaak onder enorme druk.”

“Ik denk echter dat de rijders, team, de FIA en de Formule 1 ook zelf moeten uitwerken hoe ze de rijders kunnen laten racen terwijl ze tegelijkertijd realistisch moeten zijn en ook aan de reputatie van de sport moeten denken.”

Hakkinen windt er geen doekjes rond, de tijdstraf van de stewards voor Vettel in Canada nam alle spankracht uit de race weg.

“Niemand was op zondag tevreden. De tijdstraf beëindigde de strijd om de overwinning en ze bestrafte iedereen die naar de Formule 1 keek,” aldus Hakkinen.

Hakkinen meent dat de tijd is gekomen om het roteren met stewards tijdens de raceweekends af te schaffen en te werken met een vast team van stewards.

“Ik denk dat de Formule 1 moet overwegen om drie permanente stewards te benoemen, misschien met een rijder als vierde adviserende steward,” vindt Hakkinen.

“Ik stel de bekwaamheid van de stewards in Canada niet in vraag, maar de sport zou voordeel kunnen halen uit het feit dat dezelfde stewards iedere grand prix elkaar zien en de beslissingen nemen.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België