logo
 

Hamilton gediskwalificeerd, Maldonado vertrekt van op de pole

12 mei 2012 — Lewis Hamilton is na afloop van de kwalificatie door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd, dat betekent meteen ook dat Pastor Maldonado voor de eerste keer in zijn F1-carrière van op de pole mag vertrekken.

image

Hamilton zette de snelste tijd neer in Q3. Daarin was de Brit bijna zes tienden sneller dan zijn naaste achtervolger, Pastor Maldonado. Het verschil met Maldonado was opvallend groot te noemen en toen de Brit zijn wagen op vraag van het team aan de kant moest zetten begon het speculeren over een tactische zet van McLaren.

Zou Hamilton hetzelfde gedaan hebben als tijdens de kwalificatie voor de GP van Canada in 2010? Ook toen moest de Brit zijn wagen op weg naar de pits langs de kant parkeren. Toen had Hamilton te weinig brandstof aan boord om terug naar de pits te kunnen rijden. Er ontstond toen een hevige discussie over dit manoeuvre en sindsdien ging men streng toekijken op dergelijke praktijken.

Na afloop van de kwalificatie moet iedere wagen immers een brandstofstaal aan de wedstrijdleiding kunnen geven om dat te laten analyseren. Hamilton zou zijn wagen aan de kant geplaatst hebben omdat hij anders geen brandstofstaal meer zou kunnen afgeven.

Hamilton en McLaren werden dan ook bij de stewards geroepen en daar verklaarde Sam Michael dat Hamilton zijn McLaren wegens overmacht aan de kant moest plaatsen. Een wel overwogen uitspraak aangzien men enkel zijn wagen op weg naar de pits aan de kant mag zetten omwille van overwacht. De wedstrijdleiding ging echter niet akkoord met de verklaringen van McLaren. Volgends de stewards was er geen overmacht in het spel aangezien er op voorhand te weinig brandstof in de wagen van Hamilton werd gedaan.

“De hoeveelheid brandstof die in een wagen wordt gedaan kan volledig gecontroleerd worden door de deelnemers. De stewards kunnen dit dan ook niet als overmacht beschouwen,” luidde het in een mededeling.

“De stewards beschouwen dit dan ook als een overtreding op artikel 6.6.2 van de FIA Formula One Technical Regulations. De deelnemer wordt bijgevolg van de kwalificatie uitgesloten. De deelnemer mag echter wel deelnamen aan de race van achteraan op de grid,” luidde het verder.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonPastor MaldonadoMcLarenWilliams

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België