Hamilton heeft één grote nieuwjaarswens voor Mercedes: “Teamorders vermijden”

05 januari 2019 — Lewis Hamilton heeft voor het nieuwe jaar één groot verzoek voor Mercedes: vermijden om teamorders te gebruiken om hem op het hoogste trapje te krijgen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Er bestaat geen discussie over het feit dat Lewis Hamilton sneller was dan zijn teamgenoot Valtteri Bottas in 2018 maar bij de GP van Rusland was het anders. Bottas was zonder ongelukken op weg naar de overwinning maar werd door de teamleiding gevraagd om Hamilton te laten passeren.

De vijfvoudige wereldkampioen laat weten dat winnen op die manier toch een wrange nasmaak had.

“Ik hoop dat we nooit meer met zo’n scenario te maken krijgen,” aldus Hamilton. “Op dat moment dacht het team: ‘We gaan er alles aan doen om Lewis Hamilton zo’n grote voorsprong te laten uitbouwen zodat hij ongrijpbaar wordt in het kampioenschap. We moeten hem nu steunen zodat we beide titels kunnen binnenhalen.’”

“Noch Valtteri, noch ikzelf zitten in een kamer voor de race en zeggen dat posities moeten verwisseld worden. We willen gewoon racen en onze positie verdienen. Uiteindelijk was Valtteri sneller dat bewuste weekend en verdiende hij de overwinning,” gaf Hamilton toe.

“Voor mij was het echt vreemd. Ik herinner me niet meer precies wanneer ik de boodschap kreeg dat Valtteri me zou voorbij laten. Ik geloof dat ik iets geantwoord heb in de trant van: ‘Zeg hem dat hij sneller moet gaan.’ Ik denk dat ik sneller was tijdens de race maar dat hij sneller was in de kwalificaties.”

“Ik herinner me dat hij aan de kant ging en ik hem voorbij ging. Het is nooit mijn bedoeling geweest om op die manier te winnen, ik denk dat er geen enkele rijder is die op die manier wil winnen.”

In een situatie waarbij de inzet niet minder dan de wereldtitel is zijn het uiteindelijk nog altijd de belangen van Mercedes die de bovenhand nemen. Het belang van een wereldtitel blijft voor elk merk van levensbelang.

“Ik kwam met tegenstrijdige gevoelens over de finish, want in mijn hart wist ik dat het eigenlijk andersom moest zijn. Maar net als in het leven moet je ook in competitie de dag plukken, je moet het nemen zoals het komt en het plukken als je er de kans toe hebt.”

“Als je je gevoelens op de eerste plaats zet eindig je misschien niet waar je dat gepland had, als dat al ergens op slaat.”

“Het was de juiste beslissing maar uiteindelijk is wel gebleken dat we het niet hoefden te doen die dag. Ik denk wel dat het een belangrijke dag was in de zin van hoe we samen gekomen zijn als team.”

Hamilton wil niet alleen zijn teamgenoot prijzen voor zijn kwaliteiten als teamspeler maar wil ook benadrukken dat hij echt wel snel is.

“Het was een moeilijke dag voor Valtteri maar hij had veel respect en hij is een echte, goede teamspeler.”

“Hij is een ongelofelijke teamgenoot geweest. Het is niet makkelijk om mijn teamgenoot te zijn maar het is ook niet makkelijk om die van hem te zijn want hij is heel, heel snel en hij blijft nog sneller worden.”

“Ik ben hier nu zes jaar, hij heeft net zijn tweede seizoen achter de rug en hij zit me al op de hielen,” besluit Hamilton.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België