Hamilton: “Zo wil ik een race niet winnen”

10 juni 2019 — Sebastian Vettel en Ferrari leken goed op weg om voor het eerst dit seizoen te winnen tijdens de GP van Canada. Maar met nog 22 ronden te gaan maakte Vettel een fout, een fout die Hamilton naar eigen zeggen opdrong bij Vettel, waardoor de zege in extremis toch naar Hamilton en Mercedes ging.


Lewis Hamilton had na zijn pitstop tijdens de GP van Canada zo’n vijf seconden achterstand op race-leider Sebastian Vettel, maar had meer snelheid op de hardere bandensoort, waardoor hij het gat met de Ferrari kon dichten en in de DRS-zone terecht kwam. De Brit voerde dan ook de druk op en in ronde 48 kreeg Hamilton een kans tot inhalen.

Vettel verloor zijn wagen in bocht drie en kwam al driftend terug de baan op, op het pad van Hamilton, waardoor Hamilton van het gas moest. Vettel bleef aan de leiding, maar kreeg later een veelbesproken straf van vijf seconden.

Het enige dat Hamilton vanaf dat moment te doen stond, was binnen vijf seconden van Vettel te blijven, iets waarin de Brit makkelijk slaagde. Zo veroverde Hamilton zijn vijfde overwinning uit zeven races van dit seizoen. Het is ook zijn zevende overwinning in Canada.

“Dit is niet hoe ik een race wil winnen”, zei Hamilton nadat hij uit zijn wagen was gestapt. “Ik probeerde tot het einde om Vettel voorbij te gaan. Ik forceerde een fout bij hem, hij ging te wijd, waarna we bijna botsten. Het is jammer, maar dit is racen.”

“Wanneer je terug op het circuit komt, dan mag je niet zomaar terug op de racelijn komen. Je moet op een veilige manier terug de baan opkomen. Ik neem dan ook aan dat hij daarvoor een straf kreeg”, spreekt Hamilton over de vijf seconden tijdsstraf voor Vettel.

Later werd Hamilton gevraagd of hij de snelheid had om Vettel in een eerlijk gevecht voorbij te gaan: “Op het einde van de race had ik die snelheid niet.”

Uiteindelijk was het een sterk einde van het weekend voor Hamilton, dat begon met een ongewone crash op vrijdag, waardoor hij later in het weekend in de problemen kwam. Het team ontdekte immers een hydraulisch lek in zijn wagen. Hamilton was dan ook enorm dankbaar dat zijn team erin slaagde om zijn wagen opnieuw race-klaar te krijgen.

Tijdens de interviews op het podium werd Hamilton uitgejouwd door het publiek. De vele Ferrari-fans waren verbouwereerd over de tijdsstraf voor Vettel. “Het enige wat ik kan zeggen, is: Ik heb die keuze niet gemaakt”, was het antwoord van de wereldkampioen. “Ik weet dan ook niet waarom ze mij uitjouwen.”

Vettel sprong sportief in de bres voor zijn concurrent: “Het publiek moet hun frustraties niet op Lewis uitwerken. Ik denk dat hij gezien heeft wat er gebeurde, ik had geen enkele intentie om hem in de weg te rijden. Ik had moeite om op de baan te blijven. Het publiek moet dan ook niet “boo” roepen tegen Lewis, maar eerder tegen die lachwekkende beslissingen.”

Door zijn overwinning vergroot Hamilton zijn voorsprong in het kampioenschap tegenover Valtteri Bottas tot 30 punten.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België