Heeft Webber het recht om pissig te zijn?

24 maart 2013 — Webber was na afloop van de race in Maleisië niet te spreken over de acties van zijn ploegmaat Vettel. In Maleisië zijn er grenzen overschreden die de relaties binnen het team serieus onder druk zetten.

image

“Yeah! Multi 21?”, was het enige dat Webber in de afkoelkamer met opgeheven armen tegen Vettel zei. Webber was zelfs een tijdje spoorloos na afloop van de race. Eenmaal gevonden, geen proficiat met de overwinning, zelfs geen blik richting Adrian Newey. Alleen een ‘multi 21’, waarschijnlijk de teamcode voor het niet inhalen van je ploegmaat.

Maar dat was nog maar klein bier in vergelijking met de woorden die Webber op het podium de wereld in stuurde. Webber noemde Vettel onder andere ‘a great peddler’, vrij vertaald iemand die het achteraf goed verkocht kan krijgen. Het vuur in de ogen van Helmut Marko op dat moment was overduidelijk. Maar Vettel was niet de enige die in het vizier genomen werd.

“Seb heeft zijn eigen beslissingen genomen en zal zoals gewoonlijk bescherming krijgen”, was een duidelijke vingerwijzing naar het team dat ook toelaat dat Vettel de afspraken niet nakomt. Na de inhaalactie van Vettel kreeg Webber over de boordradio te horen dat de race over was en de motoren wat zachter afgesteld werden.

Nu was het team ook niet echt opgezet met de acties van Vettel. Wie er wie nu ruimte had moeten laten bij de actie is discutabel, maar na afloop van de race kreeg ook Vettel de boodschap dat hij wel nog het een en ander uit te leggen had. Zelfs Helmut Marko zei dat het uit de hand dreigde te lopen en dat er wel nog een gesprek zou volgen.

Maar zelfs dan nog, kan je een piloot verwijten dat hij voor eigen eer rijdt? Het belangrijkste voor het team is uiteraard het teamklassement en de bijhorende punten door beide wagens te laten finishen. Maar een rijder wil winnen, al de rest is bijzaak en tweede eindigen is enkel maar eerste verliezer zijn. Dat is ook meteen de oorzaak van de frustratie van Webber.

En dat Webber ook niet altijd teamorders volgt, is ook al gebleken. Wie een goed geheugen heeft, denkt hierbij zeker terug aan de GP van Groot-Brittannië uit 2011. Toen kreeg Webber te horen om Vettel niet in te halen en werd dat door de Australiër genegeerd. Alleen slaagde hij er toen niet in om voorbij Vettel te geraken voor de finish.

Webber had dus misschien wel recht om pissig te zijn, maar niet omdat Vettel de teamorders negeerde. Pissig omdat hij niet gewonnen heeft zou beter staan. Hoe een race er uitziet als teamorders wel netjes gevolgd worden, hebben we trouwens bij Mercedes kunnen zien. Het maakt de race er allesbehalve interessanter op.

Vast staat dat er op het podium in Maleisië niet veel blije gezichten te bespeuren waren.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België