Het lot van Force India bepaalt de transfermarkt

23 juli 2018 — Volgens het Duitse 'Auto Motor und Sport’ zal Force India nog deze week onder curatele geplaatst wordt en meteen daarna worden overgenomen door Lawrence Stroll. Daardoor komt er mogelijk een doorbraak op de transfermarkt en ook onze landgenoot Stoffel Vandoorne komt in het stuk voor.

Een bericht gedeeld door Sahara Force India F1 (@forceindiaf1) op

De geruchten willen dat Force India deze week onder curatele geplaatst wordt, het team blijft verder bestaan en ondertussen wordt er naar een overnemer gezocht. Op die manier hebben de schuldeisers nog kans om hun geld te krijgen.

Waarschijnlijk zal de nieuwe eigenaar tijdens de GP van Hongarije worden bekendgemaakt. Kandidaat-overnemers zijn een Amerikaanse zakenman, een investeringsfonds uit New York, hoofdsponsor BWT en Lawrence Stroll.

Die laatste is vader van Williams-rijder Lance Stroll en tegelijk geldschieter van de formatie uit Grove. Als de Canadees daadwerkelijk de nieuwe eigenaar van Force India wordt zal dat onvermijdelijk leiden tot een aantal verschuivingen op de rijdersmarkt.

Indien zoon Lance bij Force India aan de slag gaat wordt Esteban Ocon grof wild op de transfermarkt. De onderhandelingen tussen Ocon en Mercedes waren nog maar nauwelijks begonnen of McLaren verscheen al op het toneel. Toen dat gerucht de ronde deed begon ook Renault-baas Cyril Abiteboul naar de diensten van de jonge Fransman te dingen.

De Franse autobouwer is als winnaar uit deze carrousel gekomen en verzekerde zich van een optie op de diensten van Ocon. De situatie van Renault is bekend, ze dreigen tussen wal en schip te vallen als ze moeten wachten op duidelijkheid van de kant van Red Bull en Sainz. Daarom is Abiteboul verplicht van de rijdersmarkt af te tasten, Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne behoren ook tot de mogelijkheden.

Sergio Perez wil op zijn beurt wachten wie de nieuwe eigenaar van Force India wordt om een beslissing te maken over zijn toekomst, de naam van de Mexicaan zingt naar verluidt rond bij Haas.

En wat met onze landgenoot Stoffel Vandoorne? Zijn toekomst kan misschien wel bij Williams liggen. De renstal uit Grove heeft al een eerste stap gezet richting B-team van Mercedes te worden, volgend jaar zullen ze naast de motor ook de versnellingsbak en de achterophanging gebruiken van het merk met de ster.

Bij Sauber en Haas groeit ook de onzekerheid, door de nieuwe bazen bij Ferrari wordt een beslissing over Charles Leclerc misschien wel op de lange baan geschoven. De kans dat Kimi Raikkonen er nog een jaartje aan vast breit bij de Scuderia zijn aanzienlijk gestegen. Indien Charles Leclerc overstapt naar Haas zal Sauber alsnog op zoek moeten gaan naar een vervanger. Sauber-baas Vasseur liet met een kwinkslag weten dat zijn team gelukkig weer wat interessanter geworden is door de recente prestaties.

Er zijn ook geruchten die zeggen dat we na de zomerpauze al een verandering zullen zien bij Force India maar COO Otmar Szafnauer wil nog niet zo snel van stapel lopen. “We willen nog vierde worden en daarvoor hebben we Perez en Ocon in onze auto nodig.”

Gelijk waar het team ook zal eindigen blijven het toch de andere teams die zullen beslissen of de renstal met de nieuwe eigenaars en een nieuwe naam een stuk van de koek krijgt als de centen voor 2018 verdeeld worden. Daarvoor is een unanieme beslissing nodig.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Racing Point F1

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België