“Het Red Bull F1-team was bekend om haar feestjes, Adrian Newey veranderde dat”

24 november 2020 — Tijdens de eerste seizoenen van Red Bull Racing in de Formule 1 stond de Oostenrijkse renstal vooral bekend als ‘party-team’ maar daar bracht de komst van Adrian Newey verandering in volgens teambaas Christian Horner.

Het eerste seizoen van Red Bull Racing dateert van 2005 en hoewel het het naast de baan steeds feest was liep het in de eerste seizoenen sportief heel wat minder.

Tijdens de eerste vier seizoenen wist er slechts drie keer een Red Bull-rijder zich een weg naar het podium te banen en het duurde nog tot 2009 alvorens een eerste overwinning gevierd mocht worden.

Teambaas Christian Horner vertelt dat het aantrekken van Adrian Newey, drie jaar voor die eerste overwinning, er voor zorgde dat de mensen Red Bull serieus begonnen te nemen.

“Zodra Adrian bij ons kwam, begonnen de mensen ons serieus te nemen,” aldus Christian Horner in de ‘Talking Bill The 300 Club’-podcast deze week.

“Ze dachten: ‘Jezus Christus, als de meest succesvolle ontwerper aller tijden McLaren - die beide kampioenschappen net misgelopen hadden door betrouwbaarheidsproblemen - heeft verlaten, dan moet er iets goeds aan de hand zijn!

“Het was zeker een keerpunt om Adrian aan te trekken, toen gingen we van een party-team naar: ‘Wow, deze jongens zijn echt serieus over wat ze aan het doen zijn.’”

Tijdens de begindagen waren er geen specifieke doelen gesteld en was het team meer bekend omwille van haar feestjes dan omwille van de resultaten.

“Er werden geen specifieke doelen gesteld, behalve dat we zo snel mogelijk zo competitief mogelijk moesten zijn,” vertelde Horner aan de podcast.

“Dietrich Mateschitz, de eigenaar van Red Bull, is zeer gepassioneerd over de sport. Hij had teams gesponsord, was een aandeelhouder bij Sauber geweest, maar dit was de eerste keer dat hij de controle en de totale eigendom van een team had.”

“Hij moedigde ons aan om alle filosofieën van Red Bull aan te nemen, van niet bang te zijn om de gevestigde orde over te nemen, dingen anders te doen en wat plezier te hebben onderweg.”

“Vroeger hadden we volgens mij een beetje een reputatie omdat we luide muziek in de garage speelden”, vervolgt Horner.

“In het Energy Station hadden we al die verschillende activiteiten. Ik denk dat de mensen ons niet zo serieus namen,” gaf hij toe. “Ze dachten aan ons omdat iedereen een kaartje wilde voor het Red Bull-feestje. Dat was een van de doelstellingen van het weekend.”

“Maar daaronder was er deze echte vastberadenheid om het beste raceteam samen te stellen dat we konden.”

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België