“Het was duidelijk dat Verstappen een straf verdiende”

08 oktober 2018 — Voor de racedirecteur van de F1, Charlie Whiting, was het duidelijk dat Verstappen een straf verdiende voor zijn aanrijding met Kimi Raikkonen in de eerste ronde van de GP van Japan.


Max Verstappen vond de straf die hij kreeg omdat hij op een onveilige manier weer de baan opkwam in de laatste chicane “nogal dom.” De Nederlander miste zijn rempunt bij de bewuste chicane, toen hij weer de baan opkwam vond hij Kimi Raikkonen op zijn weg en hij duwde de Fin van de baan.

Volgens Charlie Whiting bestaat er geen twijfel over het feit dat Verstappen daar een straf voor moest krijgen.

“Het was vrij duidelijk want Verstappen ging van de baan en hij kwam er op een onveilige manier weer op,” aldus Whiting bij ‘Motorsport.’ “Er wordt verwacht dat je weer op een veilige manier de baan opkomt. Kimi was daar en hij duwde hem van de baan, het was een makkelijke beslissing voor de stewards.”

Voor het andere incident tussen Verstappen en Vettel vindt Whiting dat geen van beide rijders verantwoordelijk gesteld kan worden.

“Seb wou langs de binnenkant komen en dat was mogelijk. Toen hij ongeveer in de helft van de auto Verstappen kwam stuurde die laatste in, een beetje een klassieker.”

“Stewards geven geen straffen tenzij ze zeker zijn dat er een van de rijders volledig of voor een groot deel verantwoordelijk is voor een incident. De meningen lopen uiteen over het feit of ze er allebei evenveel schuld aan hebben maar volgens hun gevoel was er niemand hoofdzakelijk schuldig.”

Whiting is helemaal niet akkoord met Vettel die vindt dat Verstappen een straf verdient, net als bij hun aanrijding in China, eerder dit jaar.

“In China kwam hij aangestormd naar de haarspeld en hij torpedeerde Seb bijna. Ik denk niet dat er overeenkomsten zijn tussen die twee gevallen.”

“Ik heb de aanrijding van China nu niet meer bekeken maar hoe ik het mij herinner was het duidelijk dat er een aanrijding werd veroorzaakt en hier deed Vettel gewoon een goede inhaalpoging. Wat Max in China deed was op zijn zachtst gezegd opportunistisch,” besluit Whiting.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België