Het zomerrapport: Team voor team: Force India

18 augustus 2015 — Het seizoen is halfweg. Tien races achter de rug en nog negen te gaan. Het ideale moment om even achterom te kijken. Terwijl de teams uit hun welverdiende vakantie terugkomen en zich klaarmaken voor de Grote Prijs van België, blikt F1journaal terug naar het seizoen tot dusver. We analyseren team voor team en blikken vooruit naar wat er nog verwacht kan worden.

De volgende in de rij is Force India.

image
Force India:

- Aantal punten: 39 (vijfde in constructeurs kampioenschap)
- Nico Hülkenberg: 24 punten (negende in WK)
- Sergio Pérez: 15 punten (dertiende in WK)
- strijd kwalificatie: Nico Hülkenberg 7-2 Sergio Pérez
- strijd race: Nico Hülkenberg 4-4 Sergio Pérez

De kwalificatie- en racestatistieken zijn exclusief de Grote Prijzen waarbij één van beide rijders niet deelnam of uitviel.

Het seizoen startte helemaal niet goed voor Force India. Het team zat krap bij kas en haalde daardoor de eerste wintertests ter voorbereiding van het nieuwe seizoen niet. De nieuwe Force India kwam er pas op de tweede dag van de laatste testweek in Barcelona. Nico Hülkenberg en Sergio Pérez hadden dus maar drie dagen om te wennen aan de nieuwe bolide. Tijdens die drie dagen konden beide rijders een redelijk aantal ronden rijden, waardoor het niet helemaal onwetend naar Australië trok.

Force India heeft, zoals steeds, een betrouwbare wagen gebouwd voor 2015. In het begin van het seizoen had Force India wat achterstand omdat de nieuwste onderdelen nog niet op de wagen zaten, maar later in het seizoen kwam de B-spec versie van de Force India en die grote update deed het meteen goed. Force India staat erom bekend dat het tijdens de kwalificatie minder goed presteert dan tijdens de race en dit seizoen is dat opnieuw gebleken.

Het team kende een vrij goede eerste helft van het seizoen. Nico Hülkenberg, die tussenin even de 24 uur van Le Mans op zijn naam schreef, en Sergio Pérez zijn betrouwbare rijders die tijdens de races aan elkaar gewaagd zijn. Dit rijdersduo is één van de betrouwbaarste, meest consequente en snelste van alle duo’s. Dit is dan ook een voordeel voor een team als Force India, dat als ambitie heeft om het de topteams zo moeilijk mogelijk te maken.

Door het gebrek aan testen kwam het naar Australië zonder al te hoge verwachtingen. Het team verwittigde dat de eerste races niet schitterend gingen verlopen. Maar in Melbourne behaalde het team met beide wagens meteen punten, ook al zat de snelheid bij Force India nog niet goed. Dit mede door de betrouwbaarheid van de wagen, maar ook de problemen bij de andere teams. Tussen Australië en Monaco was het rustig bij het Britse team, maar in Monaco behaalde Pérez op een knappe manier een zevende plaats. Sindsdien scoorde Force India geregeld punten, waardoor het snel opklom in de wk-tussenstand.

Ook Nico Hülkenberg schitterde nogmaals in Oostenrijk met een zesde plaats, nadat hij daarvoor tijdens de 24u van Le Mans mocht zegevieren. In Groot-Brittannië kwam dan de lang verwachte B-spec, die meteen competitief bleek te zijn. Force India behaalde op het circuit van Silverstone dan ook opnieuw een dubbele puntenfinish.

In Hongarije kende de renstal dan weer een GP om snel te vergeten. Beide rijders kenden pech. Sergio Pérez spinde verrassend en Nico Hülkenberg verloor tijdens de race zijn voorvleugel op het rechte stuk met een flinke klapper tot gevolg.

Maar met de verbeterde wagen lijkt Force India op de goede weg om consistent punten te behalen. Met Hülkenberg en Pérez, die op weinig fouten te betrappen zijn, achter het stuur kan het team verder bouwen aan haar snelheid om het vervolgens nog beter te doen. Het zou zomaar eens kunnen dat Force India vaker een hoger aantal punten scoort, met name een vijfde of zesde plaats. Force India is in ieder geval op de goede weg om opnieuw het beste team te worden onder de teams met weinig kapitaal.

Rapport: 68/100

Vorig rapport: Klik hier voor het zomerrapport van Lotus
Volgend rapport: Klik hier voor het zomerrapport van Red Bull

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België