Het zomerrapport van de F1-teams: Deel 1

17 augustus 2017 — F1journaal.be maakte een tussentijds rapport op voor de F1-teams. In deel 1 beginnen we onderaan bij het Sauber F1 team en eindigen we bij Toro Rosso.

Sauber: 5/10

Door het wegvallen van Manor en het feit dat Sauber dit jaar aantreedt met Ferrari-krachtbronnen van 2016 was Sauber voor aanvang van het seizoen de gedoodverfde rode lantaarn. Ze hebben nu wel de twijfelachtige eer van die positie te bekleden maar toch heeft Sauber het gezien de omstandigheden niet onaardig gedaan.

De formatie uit Hinwill heeft namelijk vijf punten en dat zijn er vijf meer dan vorig jaar deze tijd. Het wordt moeilijk om die lijn door te trekken want de motoren van 2016 worden niet meer doorontwikkeld maar met wat klasseflitsen van Pascal Wehrlein is er misschien nog wat mogelijk. Het valt te hopen voor de nieuwe investeerders dat het ontslag van teambaas Monisha Kaltenborn en de aanstelling van Frederic Vasseur een frisse wind door het team laat waaien.

McLaren: 3/10

De foto hierboven werd genomen na een zesde plaats van Fernando Alonso en een tiende plaats van onze landgenoot Stoffel Vandoorne. We kunnen maar één ding uit de eerste seizoenshelft concluderen: elf punten uit evenveel races is McLaren-onwaardig.

Ze zijn in Woking helemaal de weg kwijt. De laatste drie seizoenen van de ooit zo roemruchte formatie lijken wel te lezen als een goedkoop doktersromannetje: intriges achter de schermen, teambazen en CEO’s die af en aan komen en partners die elkaar openlijk afvallen in de pers.

Laten we hopen dat met de komst van Zak Brown als nieuwe CEO er terug rust komt en dat de Amerikaan de trein terug op de rails krijgt want met een topper als Alonso en een topper in wording als Vandoorne achter het stuur mag er veel meer verwacht worden.

Renault: 6/10

De quotering laat het niet vermoeden maar Renault is goed bezig. Vorig seizoen was een overgangsjaar met een chassis dat eigenlijk gebouwd was voor een Mercedes-krachtbron. Nu zien we dat het team progressie boekt en dat vertaalt zich dan ook in punten.

Renault wist al 26 punten te sprokkelen en die zijn allemaal afkomstig van Nico Hulkenberg. De Duitser doet het goed bij de Franse formatie en het lijkt wel alsof hij zich er al helemaal thuisvoelt.

Teamgenoot Jolyon Palmer daarentegen geraakt helemaal niet in zijn ritme, zijn teller staat nog op nul in 2017. Vorig seizoen was al niet veel soeps maar gezien het zijn eerste seizoen in de F1 was, en de RS16 een draak van een auto was, besloot Renault om de Brit nog een kans te geven.

Met de tests van Kubica in het achterhoofd lijkt Palmer aan zijn zwanenzang bezig. Met twee rijders die punten kunnen scoren zou de quotering van Renault er helemaal anders uitgezien hebben.

HAAS: 7/10

De mannen van Gene Haas doen het voor het tweede jaar op rij meer dan behoorlijk en wisten al 29 punten te verzamelen. Dat is één punt meer dan vorig jaar na de Grote Prijs van Hongarije en het is geruststellend te zien dat de prestaties constanter zijn dan vorig jaar. Er worden punten gescoord door de beide rijders en dat was vorig jaar niet het geval, toen alleen Grosjean erin slaagde van punten te scoren.

Het zorgenkind van de Amerikaanse renstal blijven echter de remmen van de bolides. Net als vorig jaar blijven ze zoeken naar oplossingen maar tot nu toe hebben ze die nog niet gevonden.

Toro Rosso: 6/10

Een beetje hetzelfde verhaal als bij Renault: de auto is niet slecht maar er is maar één rijder die echt punten weet te scoren.

Franz Tost heeft niet de gemakkelijkste line up. Sainz doet het meer dan behoorlijk, en tekent voor 35 van de 39 punten die Toro Rosso al wist te verzamelen in 2017, maar de Spanjaard staat te trappelen om een stap hogerop te geraken. Het steekt bij Sainz nog steeds dat Verstappen, en niet hij, vorig jaar promotie mocht maken naar Red Bull.

Daniil Kvyat is op de dool sinds hij vorig jaar gedegradeerd werd van Red Bull naar Toro Rosso en het is onduidelijk wat de toekomst voor hem brengt.

Geschreven door Tom Schots

Speel mee met het Formule 1 Jaarspel. Minimaal 7.000 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België

image