Honda heeft een plan B voor 2018

31 december 2017 — Indien er iets zou mislopen met de 2018-specificatie van de Honda-motor houden de Japanners de krachtbronnen van het voorbije seizoen achter de hand.


Vorige winter ontwikkelde Honda een nieuw motorconcept voor 2017 en dat liep niet van een leien dakje. Problemen met de olietank zorgden ervoor dat McLaren-Honda een dramatische seizoenstart kende en het duurde langer dan verwacht om die problemen te overwinnen.

Deze winter ligt de nadruk uiteraard op het aanpassen en het evolueren van het concept om de overstap naar Toro Rosso zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Vermits het om een evolutie gaat van 2017 zal het voor de Japanners dus mogelijk zijn om, in de eerste races, met de krachtbronnen van vorig jaar aan te treden als zou blijken dat de nieuwe niet betrouwbaar genoeg zouden zijn.

“Het is een grote hulp dat we bij hetzelfde concept blijven,” aldus afscheidnemend Honda-baas Hasegawa in een interview met ‘Autosport.’ “We hebben meer vermogen en betrouwbaarheid nodig.”

“We zijn er nog niet helemaal uit over wat we volgend jaar gaan doen maar met de motoren van 2017 hebben we nu tenminste een plan B. Ik ben er zeker van dat we volgend jaar een goede start kunnen maken.”

“Vorig jaar hebben we een volledig nieuw concept gemaakt met het oog op 2017. Dat was ongetwijfeld noodzakelijk voor ons en we werken in de juiste richting. Het enige probleem was dat we de motor niet helemaal klaar hadden voor de testen in Barcelona. Hoewel we een goed concept hadden uitgewerkt was er niet voldoende tijd.”

Ondanks alle problemen van het voorbije seizoen behoudt Hasegawa het volste vertrouwen in de ingeslagen weg.

“We hebben een gelijkaardig concept als onze concurrenten. In dat opzicht zie ik dus geen problemen om onze rivalen op termijn bij te benen.”

In 2017 deden ze bij Honda een beroep op externe adviseurs om hen te helpen met de ontwikkeling van hun motoren. De Japanners hebben nooit bekendgemaakt wie die raadgevers precies zijn maar de naam van motorgoeroe Mario Ilien is een naam die dikwijls valt in die context.

Volgend jaar wil Honda ook verder met hen en ze staan ervoor open om hun rol uit te breiden.

“We zijn veel samenwerkingen gestart met externe partners maar we maken hun identiteit niet openbaar,” gaat Hasegawa verder. “De resultaten daarvan zijn duidelijk zichtbaar.”

“Die samenwerkingen gaan gewoon verder, er is geen reden om ze te beëindigen. We willen ze zelfs uitbreiden. Ik begrijp dat er mensen zijn die denken dat Honda alles in eigen beheer wil doen maar dat is niet waar. We staan zeker open voor hulp van buitenaf.”

“Natuurlijk zijn er ook moeilijkheden en obstakels zoals bijvoorbeeld de taal en het geografische verschil, het is niet altijd gemakkelijk. We moeten het maximale halen uit datgene dat we zelf doen en we hebben niets tegen hulp van buitenaf, die wordt alleen maar groter,” besluit Hasegawa.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Honda

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België