Honda mikt op het podium met Toro Rosso

16 september 2017 — Honda zegt dat het nooit overwogen heeft om de F1 te verlaten en ze beginnen zeer ambitieus aan hun volgende project met Toro Rosso.


In een reeks aankondigingen werd vrijdag bekendgemaakt dat de wegen van McLaren en Honda zouden scheiden en dat de Britse renstal verder gaat met Renault. Dit alles was tot stand gekomen met een overeenkomst dat Toro Rosso de omgekeerde beweging zou maken.

Eén van de grote bazen bij Honda, Katsuhide Moriyami, verklaarde dat het de voorbije maanden niet altijd gemakkelijk is geweest maar dat er nooit getwijfeld werd aan hun deelname aan de F1.

“Voor ons is de droom van de Formule 1 begonnen met onze oprichter, Soichiro Honda, en we hebben een geschiedenis van meer dan 50 jaar in de F1,” aldus Moriyami. “De Formule 1 is een belangrijke cultuur en het zit in ons DNA.”

“Het is waar dat we een moeilijke periode achter de rug hebben waar niemand tevreden mee was en zeker de raad van bestuur niet,” gaat Moriyami verder. “Maar de Formule 1 opgeven is nooit een optie geweest voor ons.”

“Nu is het ons doel om deze uitdaging aan te gaan en tot een goed einde te brengen zodat we kunnen terugkeren naar de kop van het veld. De vechtlust van Honda komt terug en ons doel voor volgend jaar is niets minder dan vechten om het podium,” zegt de Japanner.

Einde jaren 80 en begin jaren 90 heeft Honda samen met McLaren de sport gedomineerd maar het is een understatement te zeggen dat hun nieuwe samenwerking niet zo succesvol gebleken is. De grootste oorzaak daarvan is het feit dat de concurrenten van Honda al veel verder stonden toen ze in 2015 zijn teruggekeerd.

“We hadden een achterstand toen we terugkwamen in de F1 en achteraf bekeken is dat het grootste probleem geweest,” aldus Moriyami. “We hebben alles gedaan om die kloof te verkleinen en dat is ook gelukt tot op een aanvaardbaar niveau maar we zijn er ons zeker van bewust dat we nog veel werk voor de boeg hebben.”

Masashi Yamamoto, general manager van Honda motorsport, erkent dat McLaren van bij het begin van dit seizoen de samenwerking wou verbreken.

“Het is spijtig en teleurstellend dat we die samenwerking niet tot een goed einde hebben weten te brengen,” laat hij weten.

Hij deelt de mening van Moriyami dat Honda er wel in zal slagen met Toro Rosso.

“Hoewel er niet veel tijd overblijft tot volgend seizoen ben ik ervan overtuigd dat we een goed seizoen zullen draaien en dat we een goede samenwerking met Toro Rosso tegemoet gaan. We delen namelijk dezelfde spirit en ik geloof in een vlotte samenwerking,” besluit Yamamoto.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: HondaToro Rosso

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië