Hoogvliegers en laagvliegers in Bahrein: hoe denken jullie erover?

20 april 2015 — Smaakmakers, tegenvallers, pechvogels, gelukzakken, verrassingen en andere opmerkelijke zaken: ieder raceweekend van de partij en dus ook in Bahrein.


TOP: Een beetje chauvinisme kan geen kwaad en dus komt de prestatie van dit weekend op naam van onze landgenoot Stoffel Vandoorne (ART). In de GP2, de wachtkamer voor de Formule 1, reed hij een magistraal openingsweekend en overklaste hij de tegenstand (zie hoofdrace en sprintrace). Hij maakte indruk tijdens de kwalificatie door tot driemaal toe onder de 1:39.5 te duiken en zo de pole te pakken (die tijd was nota bene sneller dan die van Manor-piloot Merhi in de Formule 1). Ondanks de safetycar, die roet in de plannen van ART dreigde te gooien, hield onze landgenoot het hoofd koel in de eerste race. Hij reed op zijn iets oudere rubbers de “versere” mediums op achterstand. Na een moeizame pitstop begon de Roeselarenaar aan een inhaalrace en reed hij naar de overwinning. In de sprintrace, waar de top-8 van de race in omgekeerde volgorde start, klom hij dan weer van de achtste naar de tweede plaats. Met een hoop punten trekt hij binnen drie weken naar Barcelona voor de tweede manche van de GP2.

PECH: Voor Jenson Button was het een weekend om heel snel te vergeten. Voor de piloot van McLaren-Honda liep alles, maar dan ook echt alles mis. Al tijdens de eerste vrije training bleef hij in de pitbox. In de kwalificatie moest de Brit zijn wagen al na een halve ronde vroegtijdig in de graskant parkeren. En ook zondag verscheen zijn wagen niet op de grid. Enig lichtpuntje: zijn teamgenoot Alonso haalde na een degelijke race een elfde plaats en toont dat er nog altijd progressie zit bij het team van Eric Boullier.

GELUK: Daniel Ricciardo blies 200 meter voor de finishlijn zijn motor op, maar bolde wel nog over de finish. Kopzorgen voor Renault dus, want de motorleverancier dreigt er voor te zorgen dat enkele teams binnenkort wel heel snel de limiet van toegelaten motoren zullen overschrijden en zich aan gridstraffen zullen mogen verwachten.

ANONIEM: Samen met Ricciardo (tot zijn laatste meters) reed Romain Grosjean een anonieme, maar sterke wedstrijd. Voor de tweede race op rij eindigt hij als zevende. Lotus kruipt geruisloos uit het dal van vorig seizoen. Als Maldonado nog punten kan pakken, kan het Franse team gaan strijden voor de vijfde (of misschien zelfs vierde) plaats in het constructeurskampioenschap.

FLOP: Echte tegenvallers waren er niet in Bahrein. Daniil Kvyat kent tot nog toe een rotseizoen. Waar zijn teamgenoot wel het geluk had te finishen met een opgeblazen motor, heeft Kvyat zijn wagen dit seizoen al enkele keren met technische mankementen aan de kant moeten zetten. Tel daarbij enkele ongelukkige acties en je mag spreken van een moeizame start. De Rus had zijn debuut in de Red Bull wellicht anders voorgesteld. Ook in Bahrein stelde hij aanvankelijk teleur. Vroege exit in Q1 waarin enkel de twee Manors trager waren. Maar na een knappe race zette hij zijn weekend op de valreep nog recht.

OPMERKELIJK: Ook Sebastian Vettel was niet op zijn best op het zanderig circuit. Een eerste voorvleugel had hij op een knullige wijze kapotgereden op Perez tijdens de vrije trainingen. Een tweede ging eraan na een escapade buiten het circuit onder druk van Rosberg. En met een derde reed hij net niet in op de wagen van Bottas. Ook enkele zeldzame foutjes zorgden dat Vettel niet tevreden was over zijn weekend. Tussendoor reed hij wel een knappe kwalificatie.

Rijst de vraag hoe jullie er zelf over denken? Discussier meer op onze Facebook-pagina.

Geschreven door Tom Van Acker

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België