logo
 

“Idee van staande herstarts kwam na een gesprek met McLaren”

14 juli 2014 — Er is al veel te doen geweest rondom het idee van staande herstarts vanaf volgend seizoen. Charlie Whiting liet tijdens een interview op de officiële website van de Russische Grand Prix weten dat het idee is ontstaan tijdens een gesprek met het McLaren F1 team.

image
Momenteel zijn er zogenaamde ‘rollende’ herstarts in de Formule 1, waarbij de safety car van de baan gaat en de leider in de race het tempo bepaalt en vervolgens het ganse rijdersveld terug op gang trekt. Er wordt daarbij niet opnieuw plaatsgenomen op de startgrid, al zou dat vanaf volgend seizoen wel de bedoeling zijn.

Er zijn alvast de nodige discussies ontstaan over het idee, maar waar komt het idee vandaan? Dat is een vraag die heel wat mensen stellen maar waarvoor Charlie Whiting van de FIA wel een antwoord heeft.

“Ik ben persoonlijk betrokken geweest bij het idee van de staande herstart. Ik was aan het praten met iemand van McLaren en we kwamen met een idee over hoe we de show en het spektakel in de Formule 1 konden verbeteren. Wanneer je naar een race kijkt, wat is dan het spannendste moment? De start. Dus waarom zouden we er geen tweede maken?,” zei Charlie Whiting al lachend. “Het maakt echt wel zin.”

“Uiteraard zijn sommige mensen gechoqueerd omdat ze het niet als puur racen beschouwen. Het wordt gedaan voor het showelement. Sommige mensen doen zelfs onnozel en zeggen dat het gevaarlijk is. Wel, als het gevaarlijk is, dan zouden we tijdens een race zelfs geen start hebben. Zou jij het dan doen? Sommige mensen vinden dat het valsspelen is, aangezien het normaal niet gebeurt, maar waarom niet? Ik zie geen nadelen in het systeem. Het zal voor meer spektakel zorgen. Momenteel zie je tijdens een rollende start immers amper positiewissels. Een staande start biedt dan ook mogelijkheden om verschuivingen in de posities te krijgen. Sommige rijders zullen misschien vrezend dat ze de leiding gaan verspelen, maar andere rijders kunnen dan weer misschien een plaats goedmaken,” besluit Whitmarsh.

“Ik vind het een interessant idee en het is goedgekeurd. Nu moeten we er voor zorgen dat het goed werkt,” besloot Charlie Whiting.

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België