“Ik denk niet dat de brutale F1 geschikt is voor vrouwen”

25 april 2019 — Komend weekend gaat er met de W-series een raceklasse van start die uitsluitend zal bestaan uit vrouwen. Red Bull Motorsport-baas Dr Helmut Marko gelooft niet dat een vrouw het tot F1-rijdster zal schoppen, zo vertelt hij tegenover ‘Kleine Zeitung.’


“Er zijn de enorme fysieke vereisten die misschien wel te moeilijk en te inspannend zijn voor vrouwen,” antwoordt Marko op de vraag of hij denkt dat er in de nabije toekomst een vrouw zal deelnemen aan een F1-race.

“Als je driehonderd kilometer per uur rijdt en je gaat in een wiel-aan-wiel-gevecht dan komt daar de nodige brutaliteit bij kijken. Ik weet niet of dat wel in de vrouwelijke natuur ligt.”

Zelfs met al de moderne hulpmiddelen gelooft Marko nog dat vrouwen teveel fysieke nadelen zullen ondervinden om echt de strijd aan te gaan met de mannen.

“Er is nu wel rembekrachtiging maar het vergt nog steeds veel inspanningen. Je bent helemaal ingepakt en de temperaturen in de cockpit lopen op tot veertig, vijftig graden,” gaat Marko verder.

“We hebben al toprijders in mekaar zien zakken in Singapore en ik denk dat de fysieke spanning gewoon te groot is voor vrouwen. Je moet fit zijn om in de F1 te komen en je moet een enorme kracht hebben vanuit de schouders.”

De Oostenrijker voegt ook nog toe dat rijders in de oude “Gosser Curve” op de Red Bull Ring ongeveer 4G te verwerken krijgen.

“Dat zijn enorme fysieke vereisten en dat is misschien wel te moeilijk en te inspannend voor vrouwen.”

Hij sluit het gesprek af met een retorische vraag: “Waarom zie je in het tennis Serena Williams niet tegen Novak Djokovic spelen?”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België