“Ik maak me zorgen over de toekomst van de F1”

12 november 2017 — Er is de voorbije dagen veel te doen geweest over de richting die de Formule 1 in de toekomst uit moet gaan. Mercedes-adviseur en voormalig F1-piloot Niki Lauda maakt zich alvast zorgen over de toekomst van de Formule 1.


“Ik maak me zorgen,” zei Niki Lauda tijdens een interview met het Italiaanse ‘Gazzetto dello Sport’. “Het klopt dat de nieuwe Amerikaanse eigenaars van de sport wat tijd nodig hadden om de Formule 1 te begrijpen. Die tijd verstrijkt echter bijna en ik maak me zorgen over hoe zij denken over de toekomst van de sport.”

Volgens Lauda druisen sommige ideeën in tegen het DNA van de Formule 1 en waarvoor de sport steeds bekend heeft gestaan.

“De FIA, Chase Carey en Ross Brawn herhalen dat we de prestatieverschillen moeten uitvlakken, maar het DNA van de Formule 1 draait net rondom het tegenovergestelde.”

“Je bent een gek wanneer je denkt dat je om de races aantrekkelijker te maken iedere race een andere winnaar moet hebben. F1 draait om competitie.”

“Bolides ontwikkelen is net één van de fundamenten van de sport, net als de durf van de rijders,” vindt Lauda. “Je gaat echter de beste teams straffen en de rijders beschermen alsof ze baby’s zijn, zoals bijvoorbeeld met de introductie van Halo.”

Lauda had ook kritiek op het feit dat de teams meer kosten moeten maken maar dat het prijzengeld opmerkelijk genoeg naar omlaag gaat, dit terwijl er altijd maar wordt gesproken over kosten besparen en het nastreven van meer inkomsten voor de teams.

“Wat de stijging van de kosten betreft zie je op jaarbasis de kosten stijgen met 70 miljoen euro, de inkomsten zijn echter gedaald,” besluit Lauda. “Van welke richting wil men uitgaan? Er moeten ideeën komen om meer inkomsten te genereren maar ik zie ze niet.”

De terugval van prijzengeld zou volgens de cijfers van de Formula One Group toe te schrijven zijn aan het feit dat er door het wegvallen van de GP van Duitsland een race minder plaatsvindt. Maar daar stopt het niet want Lauda meent dat de nieuwe eigenaren ook maar weinig echt nieuwe ideeën hebben.

“Ik heb van Sean Bratches gehoord dat hij de rijders begeleid wil zien worden door ‘grid kids’. Is voetbal imiteren nieuwe ideeën hebben?”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mercedes

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België