logo
 

“Ik verwacht geen nieuwe F1-motoren in 2017”

31 maart 2015 — Er wordt al enige tijd druk gespeculeerd over de invoering van andere F1-motoren vanaf het seizoen 2017, maar volgens Bernie Ecclestone is die kans uitermate klein.

image
Er kwam vorig jaar heel wat kritiek op de nieuwe V6-turbomotoren. Tot het jaar voordien werd er met V8-motoren gereden die krachtiger waren en een mooier geluid maakten. De fans waren vooral teleurgesteld door het zachte motorgeluid en er volgde dan ook heel wat kritiek. Niet alleen het motorgeluid was slecht, de F1-bolides waren ook nog eens aanzienlijk trager geworden.

Nu, een jaar later zijn de bolides opnieuw een stuk sneller, tot drie seconden per ronde zelfs. Over het motorgeluid wordt echter nog steeds gediscussieerd. Meer zelfs, heel wat teams willen dat er opnieuw met andere motoren wordt gereden omdat de voorsprong van de Mercedes-motor op de andere motoren te groot is en er amper mogelijkheden zijn om die kloof te dichten.

Een eerste mogelijkheid voor een eventuele aanpassing van het motorenreglement biedt zich aan voor 2017. In de De F1 Strategy Group, waar gediscussieerd wordt over de toekomst van de Formule 1, wordt zelfs gedacht aan motoren van 1000 pk. F1-baas Bernie Ecclestone verwacht echter niet dat er vanaf dan met andere motoren zal gereden worden.

“Nee,” antwoordt Bernie Ecclestone op de vraag of er een meerderheid is die nieuwe motoren wil vanaf 2017. “Ze hebben ongelooflijk veel geld gespendeerd aan de huidige motoren, ook al zijn ze niet geworden wat men had verwacht en had gewenst. Vooral Mercedes heeft echter fantastisch werk verricht. Daarom hebben we ze nu.”

“Het is moeilijk om de teams nu te laten zeggen: ‘OK, laat ons de motoren wegsmijten.’ En zelfs wanneer ze dat zouden doen, wat zouden we dan moeten doen? Een nieuwe motor bouwen en opnieuw enorm veel geld uitgeven? Ik denk eerder dat we de huidige motoren moeten zien te behouden en dat zo lang niet iedereen het erover eens is om ze opnieuw weg te doen.”

In plaats van compleet nieuwe motoren te bouwen, of terug te keren naar de V8-motor, lijkt de kans dus groter dat er misschien opnieuw wat mogelijkheden worden gecreëerd om aan de motoren aanpassingen te doen. Al ligt ook dat thema uitermate gevoelig ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België