Indycar-piloten niet te spreken over kritiek van Lewis Hamilton

06 juni 2017 — In de aanloop naar de Indy 500 stelde drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton zich vragen bij het niveau van de IndyCar Series. Zoals verwacht werd over de plas dat niet op gejuich onthaald.


In een gesprek met de Franse sportkrant L’Equipe liet Hamilton optekenen dat hij het op zijn minst interessant vond dat Fernando meteen zo een hoog niveau wist te halen in de kwalificaties van de Indy 500. 

“Ik heb de resultaten van de kwalificaties bekeken en in zijn allereerste kwalificatie eindigde Fernando vijfde. Dat zegt misschien wel iets over de IndyCar. Goede coureurs, die niet kunnen winnen in de Formule 1, kijken naar andere mogelijkheden om te winnen. Om ze dan meteen na hun eerste kwalificatie op de vijfde plaats terug te vinden, tussen rijders die dit een heel seizoen doen, is … interessant,” aldus Lewis Hamilton.

Bij verschillende Indycar-piloten is die uitspraak in het verkeerde keelgat geschoten. Tony Kanaan, IndyCar-kampioen in 2004 en winnaar van de Indy 500 in 2013, gaf Hamilton van hetzelfde laken een broek.

“Wat wil je dat ik zeg. Vorig jaar kwam Hamilton uit in een kampioenschap dat gereden werd met twee auto’s en hij werd tweede,” doelend op de dominantie van Mercedes vorig jaar. “Hij moet dus niet te hoog van de toren blazen. Het was fijn om Fernando hier te hebben Hij is bescheiden, niet zoals sommige van zijn collega’s die in de kranten hun kritiek uiten,” besluit Kanaan.

Ook Graham Rahal, zoon van Indy-legende Bobby Rahal, spaart Hamilton niet.

“Toen ik de uitspraken van Hamilton zag heb ik me echt moeten beheersen om niets te zeggen. In de Formule 1 heeft hij over zijn hele carrière tegen twee, of maximum vier, auto’s geracet. Hier zie je dat bijvoorbeeld Hinchcliffe in de eerste ronde spint en dan denk je dat zijn race erop zit. Niets is minder waar want hij had een goed tempo, uitstekende strategie en hij kon nog wat acties ondernemen en voor je het weet reed hij alweer op de derde plaats,” aldus Rahal.

James Hinchcliffe, ook wel “Mayor of Hinchtown” genoemd, die de Indy 500 nog afsloot op een mooie vijfde plaats wilde ook even reageren op de uitspraken van Lewis Hamilton.

“Het is best grappig om kritiek te horen uit de mond van iemand die elk jaar tegen drie auto’s moet racen, terwijl we hier na de eerste zeven races zeven verschillende winnaars hebben. Dat toont toch aan hoe competitief dit kampioenschap is, de motoren en teams staan allemaal ongeveer op hetzelfde niveau. Dat alles maakt het heel moeilijk om te winnen,” aldus Hinchcliffe. “Het moet allemaal meezitten om een race te winnen. Pitstops moeten perfect verlopen, gele vlaggen moeten in je voordeel vallen en -voor ik het vergeet- je moet ook nog wat kunnen sturen.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België