Interview met Kris Wauters: GP van de USA

17 november 2012 — Het zag er lang tijd naar uit dat we dit weekend niet live naar de grote prijs van de Verenigde Staten op VIER zouden kunnen kijken, maar dat we het zouden moeten doen met een uitgestelde uitzending. Gisteren besloot men echter om de race toch live uit te zenden. Over die beslissing hadden we het even met VIER-commentator Kris Wauters.


Betekent deze wijziging dat VIER zich inzet voor de formule 1? “absoluut” luidt het antwoord van Wauters. De beslissing kwam er ook omdat het kampioenschap nu mogelijk beslist wordt. Toch drong Wauters er op aan om de gp live uit te zenden en hij heeft het bestuur achter zich gekregen.

“Het was de enige gp die volgens mij vertraagd uitgezonden werd. Dat komt ook omdat deze in prime time valt. Zeker nu VT4 VIER geworden is, en in het weekend de programmatie niet veel veranderd is, is het nog steeds het VT4-publiek dat dan nog kijkt. Maar ook onze kijkers zijn een heel trouw publiek en we willen niet dat dat verschuift daarom heb ik er toch op aangedrongen of er geen mogelijkheid was om live uit te zenden. Het getuigt tocht dat er engagement is van VIER om de formule 1 uit te zenden.”

De beslissing kwam er ook omdat er om de titel gestreden wordt in Austin.

“En we zouden niet willen dat we het moment missen dat Vettel wereldkampioen wordt. Toch hoop ik dat het wk nog niet beslist wordt en dat het tot in Brazilie duurt.”

Als we Kris Wauters dan nog eens kunnen spreken kunnen we de vraag die iedereen zich stelt niet achterwege laten: wie wordt wereldkampioen?

“Ik ben in ieder geval blij met degene die wereldkampioen wordt, want ze verdienen het allebei. Als ik dan toch moet antwoorden zeg ik Vettel. Dat zei ik al voor het seizoen omdat ik dacht dat Red Bull de beste wagen ging hebben door de geringe wijzigingen in het reglement. Maar bij het begin van het seizoen blijkt dan toch dat het verbieden van de blown diffuser heel veel invloed heeft op de wagen. Nu hebben ze bij Red Bull de laatste twee maanden de wagen goed doorontwikkelt en zijn ze goed bezig. Bij Ferrari hebben ze wel pech dat ze niet hebben kunnen profiteren van het feit dat Vettel in Abu Dhabi vanuit de pitlane startte.”

“Fernando bevindt zich ook in een andere situatie dan in het midden van dit seizoen. Toen moest hij de schade beperken en zien dat Vettel niet te dicht kwam. Nu moet hij zelf aanvallen en punten goedmaken op Vettel.”

“Het is ook het einde van het seizoen en bij sommige teams zullen ze moeten oppassen. Ze mogen maar acht motoren per seizoen gebruiken en nu zullen sommige rijders moeten rijden met een ‘versleten’ motor. Vettel stond gisteren ook al een hele tijd in de garage door technische problemen.”

Daarnaast rijdt Red Bull dit weekend weer met hetzelfde type alternators als in Valencia en Monza waar ze uitvielen met pech. Naast dat het een race is die cruciaal is voor het kampioenschap is het ook een race op onbekend terein. Vettel pakte daar gisteren al uit door in de eerste vrije training de rest maar liefst anderhalve seconde voor te blijven.

“Dat wil nog niet veel zeggen over de prestatie van Red Bull. Je weet niet wat de rest aan het doen was, maar het laat wel zien dat Vettel het talent heeft om een circuit snel goed in te schatten. Ik denk wel dat het close gaat worden en dat de verschillen in de kwalificaties klein zullen zijn.”

Wie moet er in de laatste races nog moeite doen om zijn zitje te krijgen in 2013?

“Ik denk dat alles al zo goed als vast ligt en dat prestaties daar niets mee te maken hebben. Teambazen weten al wie ze willen hebben voor volgend jaar. Alleen Felipe Massa heeft met zijn goede resultaten een contract voor volgend seizoen bij Ferrari versiert. Massa is wel iemand voor Ferrari, want ze hebben altijd al een duidelijke kopman gehad. Zij zitten niet zo veel in met het constructeurskampioenschap en mikken enkel op het rijderskampioenschap. Daarnaast vraagt Alonso ook om iemand naast hem die minder is.”

“Bij de kleinere teams is iedereen al gekend of draait het gewoon om centen. Ik denk niet dat Kobayashi zijn loopbaan afhangt van zijn prestaties dit weekend. In zo’n team draait alles om centen.”

Wauters kijkt ook al vooruit naar de grote prijs van Brazilie.

“Die wordt zeker leuk, of het kampioenschap beslist is of niet. Als het kampioenschap niet beslist is zal iedereen er vol voor gaan om die zege toch binnen te halen. Winnen op zo’n circuit staat toch altijd mooi op je cv”

Morgen kan u dus vanaf 19u40 op VIER kijken naar de GP van de USA.

Na het seizoen komt er misschien nog een interview met Kris Wauters om met hem terug te blikken op het seizoen 2012.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België