Is het geluid van de V6-turbomotor echt zo slecht?

17 maart 2014 — De voorbije maanden was er al veel te doen over het geluid van de nieuwe F1-motoren maar nu de eerste race van het nieuwe seizoen erop zit is de discussie helemaal losgebarsten.


Bernie Ecclestone verzette zich tegen de introductie van de V6-turbomotor omwille van het feit dat de aantrekkingskracht van de Formule 1 er door zou verminderen. Maar Bernie Ecclestone beet in het stof want de FIA zorgde ervoor dat de motor er toch kwam.

Nu de eerste race verreden is hebben we meteen ook een idee over het geluid van de V6-turbomotoren op tv en dat zit volgens de meeste fans echt niet goed. Zelfs F1-insiders schrokken zich een bult toen ze even op tv naar de Formule 1 keken. Dit terwijl het geluid op het circuit best nog wel aanvaardbaar is.

“Ik mag er niet aan denken dat de auto’s meer als stofzuigers zullen klinken dan als racewagens,” zei Bernie Ecclestone en hij heeft misschien wel voor een groot deel gelijk gekregen.

Ook Niki Lauda is alvast geen fan van het nieuwe motorgeluid. Hij volgde de start van de race in de motorhome van Mercedes en ook hij schrok toen naar zijn tv-scherm zat te kijken.

“Ik volgde de start in de motorhome, voor de televisie. Ik kon mijn oren niet geloven. Wat een ellende, dat gebrom. Maar we kunnen de klok niet terugdraaien,” aldus Lauda.

En daarin heeft hij gelijk want de grootste voorstanders van de introductie van nieuwe technologie zijn dan ook de autoconstructeurs omdat ze kunnen uitpakken met hun deelname aan de Formule 1 en de technologie die ze daarvoor ontwikkelen. Technologie die meer en meer ook doorstroomt naar de gewone wagens waarmee u en ik rijden. Al duurt het meestal wel enige tijd alvorens constructeurs sommige technologieën in de wat ‘prijsgunstigere’ wagens voorzien.

Maar wat vind jij van het motorgeluid? Hieronder een video die de motorgeluiden van de V12, V10, V8 en V6 vergelijkt door de jaren heen. Met dank aan trouwe F1journaal-bezoeker Olivier De Brabant. Geef jouw mening over het motorgeluid door te stemmen op onze poll die op de homepage staat.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België