“Je mag ons niet verwijten dat het een saaie race was”

13 oktober 2014 — Pirelli is volgens sommigen de oorzaak dat de eerste GP van Rusland een eerder saaie race was, maar daar zijn ze het bij de Italiaanse bandenleverancier niet mee eens.


Dat de GP van Rusland geen spektakelrace was, daar is iedereen het over eens. Opvallend was vooral dat er tijdens de GP van Rusland amper bandenslijtage was, waardoor sommigen de schuld van een saaie race bij Pirelli leggen. De Italiaanse bandenleverancier zou te conservatief geweest zijn in haar bandenkeuze.

Pirelli vindt echter dat niet zij de zwarte piet toegeschoven moeten krijgen voor de saaie GP van Rusland. De bandenleverancier is van mening dat andere bandencompounds niet zouden hebben bijgebracht aan de spektakelwaarde van de race.

“We krijgen steeds kritiek, wat we ook doen,” zei Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli, tegenover Autosport. Nu was er immers sprake van te weinig bandendegradaties, eerder dit seizoen vonden de teams dat er te veel bandendegradatie was. “Ik denk dat men simpelweg kort van geheugen is en dat is een probleem. Het plaatst ons in een onmogelijke situatie.”

“Ik ben er niet zeker van dat het hier radicaal anders zou gelopen zijn indien we hier de supersofts zouden gebruikt hebben.”

Volgens Paul Hembery zorgde het nieuwe circuit er simpelweg voor dat de banden zich op een compleet andere manier hebben gedragen als op andere circuits.

“Zelfs de zachtste band presteerde het best tegen het einde van de stint. Ik denk dan ook dat het een samenloop van omstandigheden was die ertoe heeft geleid,” aldus Hembery. “Het baanoppervlak heeft hier zeker en vast een invloed op gehad en dat zal misschien in de toekomst veranderen.”

“Misschien kwam het omdat het een nieuw aangelegde baan was waarbij er sommige ingrediënten uit het baanoppervlak kwamen naarmate de race vorderde, wat zijn invloed had op het gripniveau en het zachte karakter van de baan voor de banden. Misschien was dat ook de reden waardoor de baan steeds beter werd,” besluit de motorsportbaas van Pirelli.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België