Jean Todt: “Ferrari verhindert dat ik meer kan zeggen over de 2019-motor”

10 april 2020 — De FIA en Ferrari sloten een 'vertrouwelijke schikking' met betrekking tot de 2019-motor. Daarover zijn zo goed als geen details bekend en valt volgens Todt volledig toe te schrijven aan Ferrari.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) op

“Als je het aan mij vraagt, ik had enorm graag alle details vrijgegeven, maar Ferrari was ertegen,” aldus Todt tegenover ‘Motorsport.com’. “Ze hebben een sanctie gekregen maar we kunnen de details ervan niet vrijgeven.”

Volgens Todt hadden de FIA en Ferrari er ook voor kunnen opteren dat er helemaal niets zou gecommuniceerd wordt. Dat gebeurde echter wel maar dan nog was er felle kritiek van de andere teams.

“We hadden ook niets kunnen zeggen. We vonden het echter niet goed om niet te zeggen dat de zaak rond Ferrari besproken was en dat er een sanctie had plaatsgevonden.”

Het probleem is vooral dat er niet zwart op wit bewezen kan worden dat Ferrari met haar 2019-motor een inbreuk pleegde op het reglement.

“Om eerlijk te zijn is het vrij simpel. We hebben enorm veel inspanningen geleverd om tot onze conclusies te komen, iets waarmee de teams het niet eens zijn.”

“Jammer genoeg is het iets waarop we moeten vertrouwen. Onze specialisten lieten immers verstaan dat we niet met zekerheid konden aantonen dat wat Ferrari deed illegaal was.”

Net dat is iets dat de teams voor de borst stoot want zij vrezen immers dat Ferrari ook nu nog eventueel een achterpoortje gebruikt. De teams schreven een brief waarin gedreigd werd met juridische acties.

Door de uitbraak van het coronavirus geraakte de discussie enigszins naar de achtergrond maar Todt liet wel verstaan dat hij de teams van een antwoord diende.

“Ik kreeg een brief als antwoord op mijn brief en daarin stond dat ze het standpunt van de FIA begrepen,” aldus Todt.

“Dat betekent echter niet dat ze tevreden zijn met het standpunt van de FIA. Ze hadden graag volledige openheid en duidelijkheid van Ferrari gehad, iets dat ik ook graag zou hebben maar dat kan jammer genoeg niet,” besloot Todt.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België