Jean Todt legt eerste steen van F1-circuit in Vietnam

21 maart 2019 — FIA-voorzitter Jean Todt is vanuit Melbourne naar Hanoi verder gereisd om de eerste steen te leggen van het circuit waar vanaf 2020 de GP van Vietnam zal plaatsvinden.


De GP van Vietnam zal volgend jaar in april voor de eerste keer op de Formule 1-kalender staan, het is de eerste nieuwe race die wordt toegevoegd sinds Liberty Media de plak zwaait in de F1.

“De race zal Hanoi en Vietnam in het algemeen wereldwijd in de kijker zetten,” sprak Todt tijdens de eerste steenlegging.

Sinds de GP van Maleisië van de kalender verdween was Liberty Media op zoek om haar positie in Azië te versterken. Dat zal nu dus gebeuren met de GP van Vietnam, een race die gefinancierd wordt door het grootste conglomeraat van het land, namelijk de VinGroup.

Nguyen Viet Quang, CEO van de VinGroup liet weten dat ze samen met Hermann Tilke een circuit ontworpen hebben dat de Vietnamese identiteit en architectuur in het vaandel zal dragen en tegelijk een uitdaging voor de rijders zal zijn.

Het stratencircuit zal zich ongeveer twaalf kilometer van het stadscentrum van Hanoi bevinden en het zal 5,565 kilometer lang zijn. Het zal een recht stuk hebben van anderhalve kilometer lang waar snelheden van om en bij de driehonderdvijftig kilometer per uur zullen behaald worden.

Bij de layout van het circuit werd ook gekeken naar delen van bestaande circuits, het wordt als het ware een ‘best of’ van Nurburgring, Suzuka, Sepang en Monaco. We moeten alvast geen verzameling van negentig graden-bochten verwachten doorheen de stad.

Een deel van het circuit zal bestaan uit bestaande wegen in Hanoi en een ander deel wordt speciaal voor de F1 aangelegd.

Het oorspronkelijke idee was om het Hoan-Kiem-meer, kort bij het historische centrum van Hanoi, als locatie voor de race te gebruiken maar dat werd veranderd naar het nationaal stadion omdat de straten daar breder zijn.

Er werd al langer gewag gemaakt van een GP van Vietnam maar het financiële plaatje leek nooit rond te komen omdat de Vietnamezen geen staatssteun genoten. Dat is nu ook niet het geval, het evenement wordt volledig door privé sponsors mogelijk gemaakt.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België