logo
 

Red Bull en Ferrari dienen klacht in tegen bandentest Mercedes

26 mei 2013 — Er werd door Red Bull Racing en Ferrari officieel klacht ingediend tegen de test die Mercedes uitvoerde in opdracht van Pirelli. image

Mercedes voerde een geheime test uit voor Pirelli op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Het team legde ruim duizend kilometer af op de Spaanse omloop, en dat was absoluut niet naar de zin van de concurrentie. Door de overwinning van Nico Rosberg in Monaco krijgt dit verhaal ongetwijfeld nog een serieus staartje.

Normaal gezien mag er, afgezien van de Young Drivers Test of aerodynamische rechtelijntests, niet getest worden tijdens het seizoen. De enige uitzondering die kan gemaakt worden op het testen tijdens het seizoen, is als dat gebeurt met een wagen van 2010. De klacht kwam er vooral omdat Mercedes de wagen van dit seizoen gebruikte tijdens de driedaagse test, die er kwam op vraag van bandenfabrikant Pirelli.

Ook Ferrari deed na Bahrein een test voor Pirelli in Barcelona, maar dan wel met de 2010-versie van de wagen, om de FIA-reglementen niet te schaden. Dat Mercedes nu met de W04 heeft getest, stoot de Scuderia en Red Bull Racing tegen de borst.

Ross Brawn liet zijn licht reeds schijnen over de zaak die na afloop van de GP van Monaco door de stewards besproken zou worden.

“We zullen hun beslissing moeten afwachten. Voor ons is het duidelijk, Pirelli vroeg ons om een bandentest uit te voeren. Ze waren erg bezorgd over de recente problemen, en vonden dat hun testwagen verre van representatief was. Er is een akkoord tussen Pirelli en de FIA die hen toelaat om gelijk welk team te vragen om voor hen te testen.”

“We zijn voor de zekerheid nagegaan bij de FIA of het een probleem zou zijn, wat niet het geval was, dus hebben we meteen na de race alles in gereedheid gebracht om de test uit te voeren. Natuurlijk krijg je dan bepaalde codes. Je weet bijvoorbeeld niet welke banden het zijn, en tijdens die test werden er heel wat banden getest. Het resultaat kennen wij zelf niet.”

“Het was absoluut geen geheim. Alle teams waren nog in Barcelona terwijl wij ons aan het voorbereiden waren op de test. Hoe kunnen ze nu niet gezien hebben dat wij niet huiswaarts keerden? Het is aan Pirelli om iedereen op de hoogte te brengen van een aanstaande test, dat is niet onze taak. Volgens Pirelli is het grootste deel van de test overigens met het oog op volgend seizoen geweest.” aldus Mercedes-teambaas Ross Brawn.

Het resultaat van de GP van Monaco zelf komt volgens Autosport niet in het gedrang. Nico Rosberg mag dus op beide oren slapen, en zijn overwinning behouden.

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België