logo
 

“Klein risico was noodlottig voor Nico Rosberg”

09 september 2015 — Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff zorgde “een klein beetje pushen” tegen het einde van de GP van Italië ervoor dat de motor van Nico Rosberg stuk ging.


Mercedes introduceerde in Monza een nieuwe specificatie van haar motor nadat het al haar resterende zeven tokens had gebruikt. Rosberg kende op zaterdag echter een probleem met zijn nieuwe motor, waarna men bij Mercedes besloot om bij de Duitser opnieuw de motor van de oude specificatie in te bouwen. Dat was de motor die de vijf races voordien gebruikt was en ook minder krachtig was.

Tijdens de kwalificatie werd hij dan ook met een ruime voorsprong verslagen door teamgenoot Lewis Hamilton, maar ook door beide Ferrari’s. Het ergste moest toen echter nog komen want helemaal aan het einde van de GP van Italië blies Rosberg zijn motor op toen hij druk wou uitoefenen op Sebastian Vettel.

“Het was de zesde race voor die motor en hij had dan ook al enorm veel kilometers erop zitten. We kregen echter geen enkele waarschuwing,” aldus Toto Wolff. “We pushten een klein beetje om Sebastian Vettel bij te benen en dat was het moment waarop hij besloot de geest te geven.”

Toto Wolff geeft toe dat het wat risicovol was om in Monza de nieuwe specificatie van de motor te introduceren. Nico Rosberg is er het grootste slachtoffer van.

“We brachten de vierde generatie van onze motor mee naar Monza want we wensten te weten of de richting waarin we onze motor aan het ontwikkelen waren de juiste was. Het was een beetje risicovol. We hebben gezien wat er met Nico is gebeurd en dat was het gevolg van die motor. De betrouwbaarheid was erg hoog en er kunnen heel wat kilometers met onze motor gereden worden, maar dit was blijkbaar te veel gevraagd. Achteraf gezien moest een wagen opgeven en verloor Nico erg veel kostbare punten voor het kampioenschap. Volgend jaar is er opnieuw een kampioenschap en hoe sneller je weet welke richting je uit moet gaan, des te beter.”

Volgens Toto Wolff is voorlopig nog niet geweten of Rosberg zijn nieuwe motor definitief verloren is.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België