Komt de Formule 1 in financiële moeilijkheden?

07 april 2020 — De coronacrisis heeft serieuze gevolgen voor alle bedrijven wereldwijd en de Formule 1 vormt daarop gezien geen uitzondering.

De Formule 1 mag dan wel een sport zijn, daarnaast is het net als bij zoveel andere sportevenementen ook een bedrijf. Doordat heel wat F1-races al uitgesteld zijn en mogelijks zelfs geannuleerd moeten worden dreigt de Formule 1 heel wat inkomsten mis te lopen.

In een reactie op de crisis die zich momenteel voordoet heeft de Formule 1 besloten om het topmanagement salaris te laten inleveren en personeel met verlof te sturen. Daarmee volgt de F1 het voorbeeld van de F1-teams McLaren, Williams en Racing Point F1.

Heel wat senior-personeelsleden leveren twintig procent van hun salaris in en F1-baas Chase Carey zou naar verluidt nog meer inleveren. Daarnaast wordt ook de helft van het personeel met vakantie gestuurd.

Al deze maatregelen zijn noodzakelijk omdat de Formule 1 een horrorjaar dreigt te beleven waarin mogelijk zelfs niet meer geracet wordt. Maar liefst vijftien uitzendgerechtigden zouden een deel van hun geld kunnen terugkrijgen omdat er eigenlijk niets geleverd werd.

De voorbije jaren ging de Formule 1 echter ook heel wat kosten aan die nog afbetaald dienen te worden. Dit gecombineerd met een fors uitgebreid personeelsbestand kan voor een erg moeilijke financiële situatie zorgen.

Daarnaast moet de Formule 1 ook het prijzengeld van vorig jaar nog aan de teams uitbetalen. Daar tegenover staat dan weer dat er dit jaar door het al dan niet gedeeltelijk wegvallen van de races fors minder inkomsten zijn, iets dat ook zijn weerslag zal hebben op 2021.

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België