Kreeg Alonso stroomstoot tijdens crash?

23 februari 2015 — Het speculeren over de oorzaak van Fernando Alonso zijn crash tijdens de F1-test in Barcelona is begonnen.


De Spaanse F1-piloot crashte gisteren bij het uitkomen van de derde bocht op het circuit de Barcelona-Catalunya. Het was een hoogst opmerkelijke crash aangezien de snelheid relatief laag was, naar verluidt zo’n 150 km/u, en de impact relatief beperkt was.

Toch werd Alonso uit voorzorg per helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis voor een CT-scan. Bovendien word hij daar vervolgens 48 uur ter observatie gehouden.

Nog opmerkelijker is dat McLaren er voor opteerde om vervolgens niet meer te testen. Jenson Button kon nochtans perfect invallen in de namiddag en de wagen was eerder relatief beperkt beschadigd. Volgens ‘Het Laatste Nieuws’ zou Alonso mogelijk een stroomstoot gekregen hebben, waardoor McLaren uit voorzorg de rest van de dag niet meer in actie kwam.

Deze geruchten worden verder ook gevoed door een verklaring van Eric Boullier van McLaren-Honda: “Ondanks het feit dat de wagen niet specifiek zwaar beschadigd was, was de impact wel voldoende voor een redelijk lange check van de versnellingsbak en de systemen van de power unit.”

Tot de power unit behoort ook de elektrische motor en de daarbij horende elektrische systemen. Het zou meteen ook verklaren waarom de Spanjaard ondanks zo goed als geen fysieke letsels werd overgevlogen naar het ziekenhuis om bijkomende testen te ondergaan. In de Duitse media wordt dan weer gespeculeerd dat Alonso vlak voor de crash onwel zou zijn geworden.

Sebastian Vettel reed op het moment van de crash vlak achter Alonso. Ook de Duitser vond de crash van de Spanjaard er hoogst merkwaardig uitzien.

“De snelheid was traag, misschien zo’n 150 km/u. Vervolgens draaide zijn wagen simpelweg tegen de muur. Het zag er erg vreemd uit,” aldus de Duitser.

McLaren-Honda kende zowel tijdens de eerste als tweede wintertest heel wat problemen. Op technisch vlak vertoonde de McLaren-Honda MP4-30 heel wat gebreken. Deze week ondervond McLaren-Honda heel wat problemen met de MGU-K, een onderdeel van de motor dat elektrische energie genereert voor de motor. Het voedt dan ook de speculaties over een mogelijke stroomstoot die Alonso zou gekregen hebben.

Voorlopig is McLaren echter karig met informatie en kwam er nog geen officiële oorzaak voor de crash.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België