Kubica: “Ik rijd rond alsof ik een vogeltje vasthoud”

18 mei 2018 — Robert Kubica beschrijft de manier waarop hij nu een F1-bolide bestuurt als het vasthouden van een vogeltje zonder het pijn te doen of te laten wegvliegen.

A post shared by Williams Martini Racing (@williamsmartiniracing) on

Kubica, de reserverijder bij Williams, mocht opnieuw plaatsnemen achter het stuur van een Formule 1 tijdens de eerste vrije training voor de GP van Spanje, gevolgd door één van de twee testdagen deze week.

De Poolse rijder, die haast zijn rechterarm verloor na een crash in de rally in 2011, hoopt nog steeds om in de toekomst een volledige F1-seizoen af te werken. De fysieke limieten van Kubica zijn dan ook vaak een populair gespreksonderwerp sinds hij voor het eerst achter het stuur zat van een Renault in Hongarije.

Beelden van aan het stuur toonden dat de Pool het stuur met zijn ene hand op een andere manier behandelt als zijn andere hand.

“Ik rijd nu zoals mijn lichaam en mijn beperkingen het toelaten”, zegt Kubica over hoe hij geleerd heeft om met zijn letsel te rijden. “Na mijn accident besefte ik dat je het stuur niet moet vastgrijpen om met een personenwagen een rondpunt te nemen. Je kan de wrijving van het stuur gebruiken om de bocht te nemen.”

“F1 is geen personenwagen, maar in school leerde ik om een vogetjel vast te houden op zo’n manier dat het niet wegvliegt. Je mag het vogeltje ook niet bang maken door het te sterk vast te houden. Dat is exact de manier waarop ik het stuur nu vasthoud.”

Kubica komt later in het seizoen nog eens in Oostenrijk en Abu Dhabi in actie tijdens de vrije training op vrijdag, maar de Pool benadrukt wel dat een vast zitje zijn uiteindelijke doel is.

“Ik mis de competitie. En dat is niet de eerste vrije training rijden of rijden op een testdag. Met competitie bedoel ik op de grid staan op zondag. Ik mis het, maar als je voor zo’n lange tijd weg bent, dan raak je er aan gewoon en dan denk je er niet meer aan.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België