Kubica omschrijft Williams FW41 als “onaangenaam om mee te rijden”

12 mei 2018 — Voor het eerst sinds zijn rally-crash in 2011 mocht Robert Kubica nog eens aan de bak tijdens een GP-weekend. In Spanje mocht de Pool zijn eerste van drie vrije trainingen afwerken voor Williams.

Een bericht gedeeld door Williams Martini Racing (@williamsmartiniracing) op

Kubica windt er geen doekjes om en laat weten dat het moeilijk was voor hem om ten volle te genieten van zijn wederoptreden want hij omschrijft rijden met de Williams FW41 als “hard werken” en “onaangenaam”.

Hij was maar liefst 3,3 seconde trager dan de snelste tijd en dat vertaalde zich in een negentiende tijd, teamgenoot Lance Stroll deed het nog slechter met een twintigste tijd maar hij crashte met nog een half uur op de klok.

“Ik kan moeilijk zeggen dat ik er van genoten heb want de balans van onze auto was erg slecht en daardoor was hij moeilijk te besturen,” aldus Kubica. “Het was dus moeilijk om er echt van te genieten.”

“Het klinkt vreemd als je zegt dat je tevreden bent met de negentiende plaats maar eigenlijk ben ik er tevreden mee,” gaat de Pool verder. “Maar om echt te genieten heb je een auto nodig die bij je rijstijl past en je wat marge geeft. Op dit moment zitten we echter in de positie dat we gewoon maar wat rondjes afmalen en niet echt racen met de auto, dat is onaangenaam en hard werken.”

“Ik weet dat het raar klinkt maar je moet harder werken als je vier seconden trager bent dan dat je nog moet vechten voor één of twee tienden. In onze positie rijdt je met de auto en je wacht tot er wat gebeurt. Je weet niet wanneer het zal gebeuren maar als het zover is moet je reageren en dat is echt hard werken.”

Hij laat ook weten dat het team exact weet wat er scheelt en dat er hard gewerkt wordt om de problemen op te lossen maar dat het niet op één week of één maand zal opgelost zijn, het zal een werk van lange adem zijn.

“Er zullen geen mirakels gebeuren maar er zijn circuits die ons beter liggen, zoals Baku bijvoorbeeld. Toen ik naar Barcelona kwam verwachtte ik al een moeilijke situatie maar de eerste vrije training bleek nog moeilijker dan verwacht. We zullen proberen om ons vaste rijdersduo zo goed mogelijk bij te staan op het vlak van de balans van de auto maar de prestaties zijn een ander verhaal.”

Verder liet Kubica nog optekenen dat zijn eerste optreden tijdens een echt raceweekend veel minder emotioneel was dan hij gedacht had. Maar dat vindt hij een goed teken omdat het laat zien dat hij na zijn testen voor Renault en Williams vorig jaar, die hij als emotioneler omschrijft, het gevoel weer helemaal terug is.

Op de vraag of hij nu nog meer gemotiveerd was omdat hij sneller was dan Stroll antwoordt de Pool als volgt: “Ik ken mijn kwaliteiten, daar heb ik geen rondetijden voor nodig.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België