Kubica zakt af naar Australië met gebrek aan vertrouwen

03 maart 2019 — De wintertesten in Barcelona waren niet de ideale voorbereiding voor de terugkeer van Robert Kubica naar de Formule 1, nadat Williams de eerste twee testdagen moest uitzitten.


Voor het eerst sinds Abu Dhabi 2010 zullen we Robert Kubica terug op de F1-grid te zien krijgen in Australië. Hoewel de Pool 90 ronden wist af te leggen op de laatste dag van de wintertesten in Barcelona, waren er die dag ook problemen. Het koetswerk van de nieuwe Williams FW42 kon de vele ronden niet aan, waardoor het team hun testplan moest aanpassen.

Ook al kende Williams een dramatische start van de wintertesten, toch benadrukt Paddy Lowe, technisch directeur bij Williams, dat het team een grote stap vooruit heeft gezet. “Tot aan de laatste dag van de testen waren we op schema om ons origineel testplan te halen, met de nodige kilometers en het testen van de beschikbare banden. Maar op de laatste dag was de wagen gewoon te vermoeid om verder te rijden. Om onze beschikbare onderdelen te sparen voor de belangrijke race in Australië, vonden we het juist om het testplan te veranderen. Over het algemeen is de wagen niet op z’n best en dat heeft onze prestaties beïnvloed”, besluit Lowe.

Robert Kubica slaagde er op vrijdag in om een simulatie af te werken voor de kwalificatie, maar zijn ronde van 1:18:993 was een kleine drie seconden trager dan de snelste tijd van Vettel. Samen met het gebrek aan tijd in zijn wagen resulteert dan ook in een gebrek aan vertrouwen bij Kubica.

“Het is jammer om de wintertesten af te sluiten met een moeilijke dag voordat we aan de eerste race beginnen”, zegt Kubica. “Van de runs die we deden, konden we enkele dingen leren, maar het heeft me niet het vertrouwen gegeven dat ik wilde voor aanvang van de race in Australië.”

“Nadat we later aan de wintertesten startten, was het niet de dag waarop ik hoopte, maar je moet de positieve zaken proberen mee te nemen in zo’n moeilijke situaties.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België