“Kunstmatig F1-geluid zal vanaf 2018 weerklinken”

25 mei 2016 — Volgens de FIA zijn de testresultaten met een 'kunstmatige geluidsvormer' erg goed en zal die dan ook waarschijnlijk in 2018 geïntroduceerd worden.


Toen de F1-bolides met de V6-turbomotoren in 2014 voor het eerst op de baan reden volgde er heel wat kritiek. Het geluid van de wagens trok op niets en ook de fans die de races bijwoonden waren enorm teleurgesteld. 

Sindsdien wordt er hard gewerkt en gebrainstormd om het geluid van de F1-bolides te verbeteren. Even werd er zelfs getest met een soort ‘luidspreker’ maar die test verliep niet echt goed.

Dit seizoen maken de F1-bolides al iets meer geluid door een extra uitlaat die voorzien werd maar het geluid van de V6-turbomotoren komt helemaal nog niet in de buurt van de V8- en V10-motoren die daarvoor gebruikt werden.

Vanaf 2018 zou daar echter verandering in moeten komen want dan wil men een ‘kunstmatige geluidsvormer’ introduceren die het geluid moet verbeteren.

“We hebben daarmee goede resultaten behaald,” aldus FIA-motorexpert Fabrice Lom.

Er volgde al kritiek dat het een ‘fake’ geluid zou creëren maar die kritiek wordt weerlegd. Er zou weliswaar geen honderd procent natuurlijk geluid voorzien worden maar fake zou het niet klinken. Er zou eerder sprake zijn van het verbeteren van de intensiteit en de kwaliteit van het motorgeluid.

Opvallend is dan weer dat net nu F1-baas Bernie Ecclestone zich lovend uitliet over het huidige motorgeluid.

“Het is beter dan in het verleden,” zei Ecclestone tegenover ‘Sky Sports F1’.

“De wagens maken nu veel meer lawaai,” aldus Ecclestone tijdens een bezoek aan de pitmuur.

Volgens Mercedes maken de F1-motoren momenteel een geluid dat overeenkomt met 128 decibel, waar dat in 2015 zo’n 124 decibel was. Dat geluidsniveau is echter nog ver verwijderd van de 140 decibel die V10-motoren ooit maakten.

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België