Kwalificatie wordt mogelijk nog aangepast tegen start van het nieuwe F1-seizoen

09 februari 2014 — Krijgen we tegen de GP van Australië alsnog een gewijzigde kwalificatie? De voorbije weken zijn er immers meer en meer stemmen opgegaan om de kwalificatie aan te passen.

image
Tegen de volgende wintertest, die plaatsvindt in Bahrein, zou er een vergadering op het programma staan waarbij de FIA en de teams over een eventuele aanpassing van de kwalificatie gaan praten.

Er wordt blijkbaar geluisterd naar de bekommernissen van de F1-fans. De F1 Strategy Group is erachter gekomen dat het voor de toeschouwers en tv-kijkers niet echt interessant is wanneer er tijdens het laatste deel van de kwalificatie wagens niet op de baan komen omdat ze hun banden willen sparen, of omdat ze de race moeten starten met de banden waarop ze hun snelste tijd hebben neergezet.

Daarom wordt er nu overwogen om de kwalificatie aan te passen. Het zou daarbij de bedoeling zijn dat de F1 Strategy Group van de teams ideeën aangereikt krijgt om de kwalificatie aan te passen. Opmerkelijk hierbij is dat de start van het nieuwe F1-seizoen ondertussen snel nadert en dat de teams het unaniem eens moeten geraken om een reglementswijziging voor de kwalificatie erdoor te krijgen.

Er zouden volgens het Britse Autosport diverse voorstellen op tafel liggen. Daarbij is het laten starten van de snelste tien op de banden die ze in Q2 in plaats van Q3 gebruikten één van de voorstellen. Dat zou er voor zorgen dat men in Q3 voluit kan gaan en die banden niet langer hoeft te sparen.

Een ander idee dat reeds langer de ronde doet zijn de speciale kwalificatiebanden. Pirelli suggereerde reeds langer dat het als bandenleverancier wil bijdragen aan het spektakel en dat het ook gerust speciale kwalifiatiebanden wil voorzien.  Nog een mogelijkheid is dat Q3 in tijd verlengd wordt zodat alle wagens meer tijd krijgen om twee snelle ronden neer te zetten.

Voorlopig is het echter afwachten of de teams het op 21 februari eens geraken over een aanpassing van de kwalificatie. Nadien moet het voorstel dan nog naar de F1-commissie en de World Motor Sport Council van de FIA.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België