“Laat de teams zelf hun bandencompounds kiezen”

25 april 2015 — Otmar Szafnauer van Force India zou graag zien dat de F1-teams zelf hun bandencompounds mogen kiezen voor de verschillende raceweekends.


Momenteel is het zo dat Pirelli vier bandencompounds heeft voor droge weersomstandigheden: superzacht, zacht, medium en hard. Pirelli selecteert afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden en de karakteristieken van het circuit telkens twee bandencompounds.

Het ene team is daar al meer tevreden over dan het andere, maar volgens Otmar Szafnauer kan een vrije bandenkeuze voor meer spektakel zorgen in de Formule 1. Teams kiezen hun strategie afhankelijk van de twee bandencompounds waarover ze beschikken, alsook hoe hun wagen met de banden omspringt. Toch lopen veel strategieën momenteel gelijk, maar met een vrije bandenkeuze uit de vier bandencompounds zijn er veel meer strategische mogelijkheden, wat ook tot meer spektakel zou moeten leiden op de baan.

“Waarom mag ieder team niet zelf de twee bandencompounds kiezen waarmee het wenst te rijden?” aldus Otmar Szafnauer tegenover ‘auto motor und sport’.

Volgens Szafnauer stelt er zich ook geen logistiek probleem voor Pirelli, zolang de Italiaanse bandnefabrikant maar minstens vier weken op voorhand weet welke bandnecompounds het moet voorzien.

“Het kost ook niet meer dan hoe we nu werken,” aldus Szafnauer.

“De keuze van de banden blijft geheim tot donderdag, waardoor we meteen iets om over te praten hebben de dag voor het raceweekend van start gaat.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België