Leeft Red Bull de budgetbeperking niet na?

30 september 2011 — Een studie van Capgemini toonde zopas aan dat Red Bull zich niet aan de budgetbeperking zou hebben gehouden. Mercedes vraagt dan ook om strenger te controleren.

image

Elk deelnemend team ondertekende dit seizoen het zogenaamde ‘Resource Restriction Agreement’. Deze overeenkomst legt de budgetbeperking op en het aantal toegestane personeelsleden per team.

Het Nederlandse ‘Capgemini’ voerde onlangs een onderzoek om te achterhalen of er eventueel teams waren die zich niet aan de afspraak hielden. Het resultaat van het onderzoek toonde alvast aan dat uitgerekend Red Bull Racing haar overeenkomst momenteel niet zou naleven. Ondertussen liet Ross Brawn al snel weten dat Mercedes graag strengere en extra controles zou willen uitgevoerd zien.

“Het is de bedoeling dat we ons allemaal comfortabel kunnen voelen. Een Zwitserse universiteit controleert alle teams op het gebied van hun aerodynamische ontwikkelingen (+C.F.D). De beperking op het gebruik van de windtunnels kent een strikte naleving dankzij deze controles. Men zal een gelijkaardig systeem aan de RRA moeren verbinden. Op die manier zal elk team zich letterlijk aan de budgetbeperking houden. Het budget speelt een zeer grote rol wat betreft de competitiviteit van een wagen”.

“In de periode dat tractiecontrole nog verboden was kon men ook niet merken of men zich aan de regels hield. Verschillende geruchten deden destijds de ronde. Iedereen kon iedereen beschuldigen terwijl niemand het tegendeel kon bewijzen. Toen kregen we standaard computersoftware en was gelijk ook het grote probleem van de baan. Er wordt niet langer over gesproken”, aldus Ross Brawn.

Bij Red Bull Racing ontkende men reeds de budgetbeperking te hebben geschonden. Ook het aantal medewerkers zou niet overschreden zijn.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België