Lewis Hamilton racet zonder drinkfles omdat F1-bolide Mercedes te zwaar is

16 mei 2017 — Na afloop van de GP van Spanje vertelde racewinnaar een opmerkelijk weetje. De Brit racet al enkele races zonder drinkfles omdat de F1-bolide van Mercedes te zwaar is.


Het is al langer geweten dat de F1-bolide van Mercedes dit seizoen iets te zwaar weegt. De Mercedes W08 weegt meer dan het minimaal toegestaan aantal van 728 kilo dat een F1-bolide dit seizoen minimaal moet wegen. Iedere kilo extra zorgt er uiteraard voor dat de wagen trager is.

Het is echter een probleem waarmee niet alleen Mercedes wordt geconfronteerd. Ook onder meer Red Bull ondervindt een handicap met haar wagen omdat motorleverancier Renault na betrouwbaarheidsproblemen moest teruggrijpen naar een oudere specificatie van het Energy Recovery System. De versie uit 2016 weegt al snel zo’n 5 kilogram extra.

Bij Mercedes probeert Lewis Hamilton alvast zijn steentje bij te dragen op het vlak van gewichtsreductie. Hamilton racete de voorbije races immers zonder drinkfles aan boord, wat al snel zo’n 2 kilogram scheelt.

Volgens Hamilton hangt het wat van race tot race af of het een zware fysieke beproeving is om zonder drinkfles te racen.

“Het hangt af van je race. In veel races moet je brandstof sparen. In Rusland kon ik bijvoorbeeld niet pushen want de auto raakte oververhit,” antwoordt Hamilton tegenover ‘Motorsport.com’ op de vraag of racen in 2017 een veel zwaardere beproeving is dan . “In Spanje was het een totaal ander verhaal. Vanaf de eerste bocht tot de streep was het plankgas. Ik gaf alles wat ik in me had, zeker in de eerste stint. Het was loodzwaar om in de buurt van Sebastian te blijven.”

“Bovendien heb ik geen drinkfles aan boord om gewicht te besparen, dus tijdens de race kan ik niet drinken. En in de slotfase moest ik opnieuw alles geven toen ik in de armen van mijn teamleden sprong. Daardoor schoot mijn hartslag de lucht in. Toen ik uitstapte was het prima, maar dat springen… Ik weet niet of ik dat nogmaals ga doen. Daarna was ik tamelijk moe.”

Voor Mercedes wordt het dus een kwestie van haar wagen zo veel mogelijk verbeteren en ondertussen toch op het gewicht letten ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België